Slovenija 20.9.2016 14:49

Objavljen razpis za nagrado knjižnega sejma za literarni prvenec

Ljubljana, 20. septembra - Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je objavilo razpis za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec, izdan v minulem letu. Podelitev nagrade bo, kot vsako leto, eden pomembnejših dogodkov Slovenskega knjižnega sejma, letos 32. po vrsti. Lani je nagrado prejel Dino Bauk za roman Konec. Znova.

Na DSP založbe in samozaložnike pozivajo, naj na razpis prijavijo prva literarna dela avtorjev - prozo, poezijo ali drame -, izdana med 7. oktobrom 2015 in 7. oktobrom 2016. Predlogom naj predložijo tri izvode knjige in jih najkasneje do 8. oktobra pošljejo na naslov društva, ki ima sedež na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

Podelitev nagrade Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec 2016 bo potekala v okviru literarnega večera 3. programa Radia Slovenija - programa ARS v neposrednem prenosu z njihovega odra v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, so še sporočili z DSP.

Slovenski knjižni sejem bo v Cankarjevem domu potekal med 23. in 27. novembrom. Država v fokusu bo Italija.

Bauk je lani žirijo prepričal z romanom Konec. Znova. Žirija je delo prepoznala kot strukturno dodelano celoto, ki jo najprej odlikujejo raznovrstni tehnopoetski principi in mešanje raznolikih komunikacijskih sredstev, ki jih pisatelj nazadnje poveže iz fragmentarnosti v tekoče berljivo fabulo. Ob tem prihaja v ospredje slika sodobnih človeških razbitin, a vselej v uravnovešenem odnosu med emotivnim, notranjim (miselno-fiktivnim), in fizičnim, akcijskim polom, je pisalo v utemeljitvi.