Slovenija 23.9.2016 8:00

V Škocjanu se začenja 13. literarni festival Revija v reviji

Škocjan, 23. septembra - V Škocjanu se bo drevi začel 13. Mednarodni festival Revija v reviji, ki se ga bo udeležilo okoli 30 urednikov, pisateljev, pesnikov in drugih kulturnih ustvarjalcev iz osmih držav. Festivalsko dogajanja bo potekalo do nedelje v Škocjanu in na gradu Prem blizu Ilirske Bistrice.

Slavnostnemu odprtju festivala bo drevi sledilo še avtorsko branje udeležencev srečanja, na katerem se bodo predstavili Primož Repar in Aleks Peršolja iz Slovenije, Dejan Bogojević iz Srbije ter mednarodno pevsko tekmovanje Eholalija, je razvidno iz festivalskega programa.

V soboto dopoldne bodo odprli knjižno-revijalni mini sejem, kjer bodo na voljo publikacije partnerjev projekta Revija v reviji ter nekaterih drugih založb. Na voljo bodo knjige slovenskih založb Apokalipsa, Vpogledi, Otočje O, Mentor, Idiot, Založbe Koščak, Bukla in Litera ter izbranih založb iz Poljske, Češke, Madžarske, Srbije, Romunije, Slovaške in Avstrije.

Odprtju sejma bo sledila predstavitev nove knjige z naslovom Bog pravi drugače Vinka Ošlaka, ki bo letošnji osrednji slovenski avtor z novo knjižno izdajo. Med tujimi bo to srbski pesnik Tomislav Marković s knjigo Nepotrebne izbrisati, ki jo bodo predstavili popoldne.

Drugi festivalski dan bo poleg literarnih branj ponudil tudi osrednjo kulturno prireditev s simpozijem ob 140. letnici rojstva premskega rojaka in pesnika Dragotina Ketteja, zvečer pa bodo razglasili dobitnika nagrade za najboljšega založnika in urednika mednarodnega projekta Revija v reviji. Ta dan bodo podelili tudi nagrado 18. mednarodnega haiku natečaja.

Sklepni, nedeljski dan bo namenjen predvsem predstavitvam novih izdaj v okviru projekta Revija v reviji.

V spremljevalnem programu si bo mogoče ogledati razstavo publikacij, ki so izšle znotraj projekta Revija v reviji in založbe KUD Apokalipsa, ter projekcije iz prejšnjih festivalskih izdaj.