Svet 24.9.2016 6:00

V berlinskem Judovskem muzeju razstava Na sledi golemu

Berlin, 24. septembra - V berlinskem Judovskem muzeju so na ogled postavili razstavo z naslovom Na sledi golemu. Postavitev, ki združuje 250 eksponatov, tematizira lik golema, oživljene glinene figure iz kabalistične zgodbe, ki je že stoletja navdih umetnikom. Razstava bo na ogled do 29. januarja, piše na spletni strani muzeja.

Lik golema je na razstavi predstavljen od takšnega, kot je poznan v judovski tradiciji, do tistega, kot je bil predstavljen v filmih, likovni umetnosti in prek digitalnih medijev.

Kot piše na spletni strani muzeja, golem lahko simbolizira strahove in upe vsake dobe, zato je razstava obenem priložnost za raziskovanje ustvarjalnosti, moči in ravni svobode posameznih dob. Postavitev združuje slike, skulpture, videe, instalacije, fotografije in ilustracije.

Golema je konec 16. stoletja ustvaril kabalist Juda Loew ben Bezalelv, znan kot rabin Maharal. Ker so bili Judje v Pragi v getu tarča antisemitizma in pogromov Rudolfa II., se je odločil, da jih bo zaščitil. Na bregovih Vltave je nabral glino in iz nje naredil pošastnega golema ter ga oživil. Ko so prišli nasilneži, je golem krvavo obračunal z njimi.

Rudolf II. je izvedel, kašna pošast varuje Jude in jim je obljubil, da jih bo pustil pri miru, če uničijo golema. Judje so najprej prosili Maharala, naj ga ohrani pri življenju, če bi ga morda spet potrebovali. Ker pa se je golem, ki je bil ustvarjen za uničevanje, začel dolgočasiti je začel ponoči moriti med Judi, zato ga je pozneje na njihovo prošnjo uničil.