Svet 26.9.2016 5:00

Evropski dan jezikov kot priložnost za promocijo kulturne in jezikovne raznolikosti

Ljubljana, 26. septembra - Svet Evrope je 26. september razglasil za evropski dan jezikov. Z njim želi spodbuditi zavedanje o kulturni in jezikovni raznolikosti, hkrati pa tudi zavedanje, da njihovo učenje pripomore k boljšemu medsebojnemu razumevanju in odpre vrata novim zaposlitvenim priložnostim. Po Evropi se ob tej priložnosti zvrstijo številni dogodki.

Tudi v Sloveniji bo na evropski dan jezikov opozarjalo več dogodkov. Njihov namen je, kot piše na spletni strani predstavništva Evropske komisije, sporočiti, da Evropska unija spoštuje različnost kultur in jezikov.

Dogajanje pred Hišo EU na Bregu in drugih lokacijah v Ljubljani bodo popestrile predstavitve o večjezičnosti, jezikovni kvizi, obiski kulturnih inštitutov in razprave o jezikovnem vključevanju priseljencev v družbo. Ponovno ga bosta poživila tudi pisatelj Žiga Gombač in Ivan Mitrevski s poučno predstavitvijo o večjezičnosti Izgubljena beseda. V petek, 30. septembra, pa bosta svojo zgodbo predstavila še na Festivalu jezikov v Kino gledališču Bežigrad.

Na Balassijevem inštitutu bodo učiteljem, ki sodelujejo v pedagoškem forumu Zavoda RS za šolstvo, posvečenem evropskemu dnevu jezikov, podelili priznanja. Letošnji poudarek je na večjezikovnem pristopu v vrtcih in šolah. Obenem si bodo ogledali predstavitvi prispevkov iz foruma in spoznali madžarske sosede ter del njihovega jezika in kulture.

Znanstvena založba ljubljanske Filozofske fakultete je izdala Jezičnico, posebno knjigo o jeziku norveške pisateljice Helene Uri v prevodu Darka Čudna, ki na zabaven in hkrati strokoven način pripoveduje o jeziku, opremljena pa je tudi z ilustracijami Lana Seuška. Predstavil jo bo popoldne v knjigarni Konzorcij.

Osrednji dogodek letošnjega praznovanja pa je bil petkov posvet o jezikovnem vključevanju priseljencev v vrtce in šole, ki se ga je udeležil tudi evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics.

Evropa ima več kot 200 jezikov ter okrog 60 regionalnih oziroma manjšinskih jezikov. V Evropski uniji je uradnih jezikov 24.

Statistični podatki, ki jih je ob današnjem dnevu objavil Eurostat za leto 2014, kažejo, da se je tedaj več kot 17 milijonov učencev v osnovnih šolah, kar je znašalo 84 odstotkov populacije, učilo najmanj enega tujega jezika, okrog pet odstotkov pa dva ali več. Prednjačila je angleščina, sledile so francoščina, nemščina, španščina in ruščina.

V Sloveniji se učenje tujih jezikov začne že v predšolski dobi, v osnovnih šolah pa se seli v čedalje nižje razrede. Po zadnjih podatkih Sursa sta se v šolskem letu 2014/15 učili vsaj enega tujega jezika dve tretjini vseh učencev, več kot polovica vseh učencev zadnje triade pa še drugega tujega jezika.

Na srednješolski stopnji se je vsaj enega tujega jezika učila celotna populacija, nekaj manj kot 60 odstotkov pa tudi drugega. Med dijaki, predvsem gimnazijci postaja vse bolj priljubljena španščina.