Slovenija 26.9.2016 10:20

V CD premiera predstave Žepi polni zvezd koreografa in plesalca Branka Potočana

Ljubljana, 26. septembra - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi premiera predstave Žepi polni zvezd, ki jo je s plesno skupino Fourklor na oder postavil koreograf in plesalec Branko Potočan. Predstava fizičnega gledališča pripoveduje o malih ljudeh velikega srca. Rdeča nit je vrv, ki s svojo fizično prisotnostjo in metaforiko varuje, povezuje, prepleta, odvezuje.

Kot so o predstavi, ki je nastala v koprodukciji zavoda Vitkar in Cankarjevega doma (CD), zapisali v CD, mnogi ljudje živijo preprost vsakdan in zdi se, da so zadovoljni, a v resnici ni čisto tako. Zato začnejo njihove potisnjene skrivnosti uhajati na plan. To so kratke zgodbe, navržene, kot slike iz življenja. Nimajo velikih zaključkov, a so preproste, ker govorijo o znanih stvareh, o neuresničenih ljubeznih, o žalosti in strahovih.

Potočan je koreograf, plesalec, režiser, mentor, pedagog in umetniški vodja, ki na slovenski sodobnoplesni sceni velja za eno ključnih imen. Petnajst minut po premieri bo v Mali galeriji CD sledilo srečanje z njim.

Potočan je kariero plesalca začel kot član folklorne skupine France Marolt. V 80. letih minulega stoletja je ustanovil svojo prvo plesno skupino, se leta 1986 pridružil Plesnemu teatru Ljubljana, leta 1990 pa postal član flamske skupine Ultima Vez Wima Vandekeybusa.

Leta 1994 je ustanovil svojo skupino Fourklor ter z njo ustvaril številne odmevne predstave, ki so v slovensko plesno sceno vnesle svežino humorja, neposrednost fizičnosti in veliko teatralnosti ter svojevrstno dramaturgijo avtorske pisave. Sodeluje z več gledališči. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.