Svet 27.9.2016 5:00

V Tate Britain razstava nominirancev za Turnerjevo nagrado

London, 27. septembra - V londonski galeriji Tate Britain je od danes na ogled razstava nominirancev za Turnerjevo nagrado, ki velja za eno najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji. Zanjo so tokrat nominirani umetniki Anthea Hamilton, Josephine Pryde, Michael Dean in Helen Marten. Dobitnik nagrade bo znan 6. decembra.

Anthea Hamilton je nominirana za samostojno razstavo z naslovom Anthea Hamilton: Lichen! Libido! Chastity! v Kiparskem centru v New Yorku. Na razstavi je povezala skulpturo, instalacijo, performans in video.

Kot so po pisanju britanske BBC zapisali v galeriji Tate, umetnica s svojim delom spodbudi "nadrealistično senzibilnost do popularne kulture" in "gledalca zapelje s komično ter nepričakovano kombinacijo podob, materialov in besed". Predstavitev v galeriji Tate Britain med drugim vključuje ogromno skulpturo moške zadnjice.

Josephine Pryde je nominirana za samostojno razstavo z naslovom Lapses in Thinking by the Person I am, ki je bila na ogled na inštitutu CCA Wattis v San Franciscu. Josephine Pryde se v svojem delu osredotoča na stično točko med umetnostjo in fotografijo. Kot so zapisali v galeriji, umetnica med drugim raziskuje "moč zapeljevanja, ki jo ima svet umetnosti".

Na razstavi je med drugim na ogled njen model lokomotive z dvema vagončkoma, na katera lahko obiskovalci sedejo ter se popeljejo po galeriji.

Michael Dean je nominiran za skulpture in instalacije, izdelane iz "z estetskega vidika spregledanih materialov", kot so zverižene kovinske rolete z vrat trgovin. O njegovih razstavah v South London Gallery in Appel arts centre v Amsterdamu pa so v galeriji Tate zapisali, da se ukvarjata s "fizično manifestacijo jezika".

Helen Marten ustvarja kiparske postavitve - kolaže iz "modelov in motivov, ki jih jemlje iz sodobne vizualne kulture". V galeriji Tate so njena dela označili kot "poetične in slikovite sestavljanke", ki črpajo "poteze in podobe iz vsakdanjega življenja".

Umetnica je nominirana za projekt, predstavljen na 56. bienalu v Benetkah, in samostojno razstavo v galeriji Greene Naftali v New Yorku.

Turnerjeva nagrada, poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjena britanskim umetnikom do 50. leta starosti za najboljšo predstavitev v zadnjem letu. Zmagovalec prejme 25.000 funtov, ostali nominiranci pa vsak po 5000 funtov. Nagrade je bila ustanovljena leta 1984.

O dobitniku Turnerjeve nagrade bo odločila štiričlanska žirija, ki ji predseduje direktor galerije Tate Britain Alex Farquharson.

Razstava nominirancev bo na ogled od 27. septembra do 8. januarja.