Slovenija 27.9.2016 9:17

Koncert Tima Heckerja za uvod v letošnjo Sonico

Ljubljana, 27. septembra - S koncertom Tima Heckerja se bo drevi v Kinu Šiška začel Festival tranzitorne umetnosti Sonica, ki se bo v letošnji izdaji posvečal zvoku in arhitekturi, njunemu prepletanju ter raziskovanju in oživljanju modernistične arhitekture z zvočno-svetlobnimi projekti.

Hecker se v Ljubljano vrača po osmih letih. Tokrat jo bo obiskal v okviru turneje Love Streams, na kateri obiskovalce koncerta vodi skozi gosti dim in popolno temo. S svetlobnimi poudarki gradi monumentalne temačne prostore. Te polni s cerkvenim petjem, orglami in pihali, ki jih je ustvaril v sodelovanju z Johannom Johannssonom. Njegov nastop bo uvedel Christian Kroupa, piše na festivalski spletni strani.

V koncertnem delu bodo na festivalu, ki bo potekal do 1. oktobra, med drugim nastopili še slovaški eksperimentalni duo Vritti, Wo0 in Izvanredni Bob iz Srbije, britanska producenta Vessel in Spatial ter letošnji klubski maratonec Gregor Torkar. Festival je v začetku septembra napovedal že performans Takamija Nakamota in Sebastiena Benoitsa v Križevniški cerkvi.

Simpozijski del se bo posvetil tako zvoku in arhitekturi ter njunemu prepletanju kot arhitekturni dediščini 60. in 70. let ter njenemu oživljanju skozi umetniške intervencije kolektivov in posameznikov v Pulju, Zagrebu, Skopju in Beogradu. O zadnjem bodo spregovorili Breda Bizjak, Nataša Bodrožić, Adrija Stojanović in Vladimir Radinović ter Nikola Uzunovski. Osrednji gost bo britanski pisec in arhitekt Douglas Murphy, ki bo analiziral izhodišča in usodo modernistične arhitekture.

V petek, 30. septembra, bodo odprli nove prostore MoTA Laba na Celovški cesti v Ljubljani. T.i. sonični paviljon bodo oživili z vseh strani z instalacijami in intervencijami na temo arhitekture in zvoka. Med njimi bo postavljena instalacija Veznik mlajšega slovenskega umetnika Staša Vrenka. Posebej za prostor je instalacijo Narrow zasnoval francoski dvojec Nonotak.