Svet 28.9.2016 13:49

Marjan Strojan je bil izvoljen za predsednika mirovnega odbora Mednarodnega PEN

Madrid, 28. septembra - Generalna skupščina je danes na 82. svetovnem kongresu Mednarodnega PEN v španskem mestu Ourense za predsednika Mirovnega odbora Mednarodnega PEN izvolila Marjana Strojana. Po besedah člana upravnega odbora slovenskega centra PEN Edvarda Kovača je izvolitev priznanje dosedanjemu delu odbora, ki so mu tudi doslej predsedovali slovenski predsedniki.

Marjan Strojan je sicer mirovni odbor od maja, ko je z mesta predsednika zaradi nezdružljivosti funkcije z ministrsko odstopil Tone Peršak, vodil kot v.d.

Na skupščini so Strojana izvolili soglasno, je povedal Kovač. Zaradi zdravstvenih težav se Strojan kongresa ni udeležil, Kovač pa je povedal, da so tokrat novega predsednika prvič izvolili v njegovi odsotnosti in s tem izkazali veliko mero zaupanja vanj.

Kot je za STA povedal Marjan Strojan, je bila odločitev pričakovana, saj je bil odbor leta 1984 ustanovljen na pobudo slovenskega centra PEN.

Strojan je kljub trenutnemu okrevanju spisal program mirovnega odbora, s katerim je seznanil prisotne na kongresu. V njem se zavzema za večjo vidnost odbora znotraj PEN in ustanovitev nagrade za mir. Obenem predlaga dva nova poročevalca za območje saharske Afrike in Latinske Amerike ter izboljšanje sodelovanja z direktoratom Mednarodnega PEN v Londonu.

Mirovni odbor je bil kot Odbor pisateljev za mir ustanovljen v Ljubljani leta 1984 na pobudo tedanjega predsednika slovenskega PEN Miloša Mikelna. Ta mu je tudi prvi predsedoval. Za njim je odboru v času vojn na ozemlju nekdanje Jugoslavije predsedoval Boris A. Novak, od leta 1999 do 2006 Veno Taufer, do jeseni 2013 Edvard Kovač, nato pa Peršak.