Svet 29.9.2016 5:00

V Moskvi gostovanje razstave NSK od Kapitala do kapitala

Moskva, 29. septembra - V Muzeju sodobne umetnosti Garage bodo danes odprli razstavo NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst. Razstava, ki predstavi umetnost enega največjih in najbolj kontroverznih umetniških kolektivov slovenske umetnosti, je bila lani na ogled v ljubljanski Moderni galeriji. Odprtja se bo udeležil minister za kulturo Tone Peršak.

Kolektiv NSK je na začetku 90. let minulega stoletja vzpostavil intenzivne odnose z moskovsko umetnostno sceno, kar je leta 1992 pripeljalo do organiziranja NSK ambasade Moskva - meseca dni predavanj in razprav na temo Kako Vzhod vidi Vzhod - kot del NSK države v času. Njihovo razstavo v Moskvi 24 let pozneje je tako, kot so zapisali v Moderni galeriji, mogoče videti kot simbolično vrnitev.

Razstava NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst - dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije, ki je bila ena najbolje obiskanih razstav Moderne galerije, je zbudila veliko zanimanja tako doma kot v tujini, od koder si jo je prišlo ogledat več strokovnjakov iz pomembnih svetovnih muzejev. Pospremila jo je obsežna publikacija z istim naslovom, ki bo predstavljena tudi v Rusiji.

Pred Moskvo je razstava že gostovala v Van Abbemuseumu v Eindhovnu na Nizozemskem, po Moskvi pa bo naslednje leto na ogled še v Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia v Madridu.

Kot so še sporočili iz Moderne galerije, so ljubljansko razstavo v nove prostore moskovskega muzeja, ki so jih odprli junija lani, prenesli v celoti. Prenos razstave NSK od Kapitala do kapitala pa je že drugi razstavni projekt, ki so ga realizirali v Muzeju sodobne umetnosti Garage; lani so v njem odprli razstavo Slovnica svobode / pet lekcij z deli iz mednarodne zbirke Moderne galerije Arteast 2000+.

Minister Peršak se bo ob odprtju razstave v Muzeju sodobne umetnosti Garage srečal z avtorji razstave in predstavniki Moderne galerije, v petek pa bo v okviru obiska v Moskvi z ruskim kulturnim ministrom Vladimirjem Medinskim podpisal skupno izjavo o izvedbi sezon slovenske kulture v Rusiji in ruske v Sloveniji v letih 2017 in 2018.