Slovenija 1.10.2016 9:00

V ljubljanski Drami premiera Jančarjevega disidenta Arnoža

Ljubljana, 1. oktobra - V SNG Drama Ljubljana bo drevi ob 20. uri na velikem odru premiera drame Draga Jančarja Disident Arnož in njegovi. Režijo je prevzel Diego de Brea, ki je Jančarjevo dramo označil kot izrazito aktualno igro o univerzalnem stanju duha, o človeški nemoči v sodobnem svetu absurdnih mehanizmov kontrole in obvladovanja, kapitala in politike.

Ljubljana. SNG Drama Ljubljana. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama Ljubljana.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Jančarjeva drama Disident Arnož in njegovi (1982) je navdahnjena z življenjem utopičnega socialista Andreja Smolnikarja in umeščena v prvo polovico 19. stoletja. Vzpostavlja tako družbenokritične kot eksistencialne motive, ki jih zajame v dramskem karakterju disidenta Arnoža, so zapisali v gledališču.

Kot je na novinarski konferenci pred premiero povedal režiser, je bilo zanj vprašanje, kako tekst, ki je bil vezan na določeno politično situacijo, predstaviti gledalcu v času, ko beseda disident ali upornik nima takšnega pomena, kot ga je imela v času nastanka drame. Zato je v središče drame postavil današnjega človeka, ki pristaja na kletko osamljenosti in kontrole in si sam veže zanko za vrat na račun varnosti, funkcije, službe, ipd.

De Brea se pri tem sprašuje, kdo je ta človek, ki ne pristaja na omenjeno. To je Razkolnikov, "človek ki ve, da ga svet ne razume, je posameznik z močnim stališčem - in ne z mnenjem, okusom - ki ostaja zvest sebi in je pripravljen za notranjo svobodo vse ostalo izgubiti".

Rešitev za izhod iz omenjenih razmer režiser vidi v duhovnosti. "Vse se da kupiti, uničiti, marsikoga ubiti, a duha se na da pokončati," je poudaril. Dodal je, da je prav to sporočilo Jančarja, ki ga sam izjemno ceni zaradi njegove lucidnosti in globine, v katero si Slovenci ne upamo pogledati in ga zato ne razumemo.

Jančar pa je pred premiero zapisal, da ne želi razlagati, kaj naj drama, ki se dogaja v 19. stoletju in jo je spodbudila usoda Prešernovega sodobnika in znanca Andreja Smolnikarja, pove gledalcem danes. "Če eksistencialno vprašanje o uporništvu, o posamezniku, ki je drugačen in prestopa robove, o človeku, ki je s svojo predstavo o svobodi v sporu z vsem svetom in nazadnje tudi s samim seboj, deluje na človeški ravni in ne zgolj na ravni idej ali estetike, potem, upam, na nek način nagovarja tudi današnjo negotovost, občutek nemoči in kaotičnega sveta, v kakršnem živimo," je še zapisal.

V vlogi Andreja Arnoža nastopa Marko Mandić. V predstavi, ki je koprodukcija z Dramo SNG Maribor, igrajo še Kristijan Ostanek, Klemen Slakonja, Zvone Hribar, Nika Rozman, Silva Čušin, Ivo Ban, Boris Mihalj, Matevž Biber, Vanja Plut in Mateja Pucko. Dramaturginja je Mojca Kranjc, scenograf predstave Diego de Brea, kostumograf pa Blago Micevski.