Svet 30.9.2016 9:11

Zamejska pisateljica Maja Haderlap v ZDA predstavila roman Angel pozabe

Washington, 30. septembra - Zamejska pisateljica in pesnica Maja Haderlap v septembru v sklopu literarne turneje po ZDA predstavlja svoj roman Angel pozabe, ki je avgusta izšel v angleškem prevodu pri založbi Archipelago. V sredo je knjigo predstavila v Washingtonu.

Angel pozabe, družinska zgodba treh generacij, osvetljuje upor koroških Slovencev proti nemški vojski. Maja Haderlap je zanj prejela vrsto nagrad, med njimi nagrado Ingeborg Bachmann in nagrado Bruno Kreisky za politično knjigo leta 2011.

Dogodke v Washingtonu so pomagali organizirati slovensko veleposlaništvo in Avstrijski kulturni forum ter založba (založnica Jill Schoolman). Prvi dogodek je potekal v Kongresni knjižnici in se je osredotočil na strokovni krog občinstva.

Pred predstavitvijo na oddelku za evropsko književnost je Kongresna knjižnica za svoj audio arhiv organizirala studijsko snemanje branja odlomka pisateljice, in sicer v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

Drug dogodek, ki je vključeval tako branje kot razpravo, pa je potekal v prostorih avstrijskega veleposlaništva v Washingtonu. Sledila je pogostitev. Na obeh dogodkih je sodelovala tudi prevajalka dela Tess Lewis, ki je lani prav za prevod knjige Engel des Vergessens prejela nagrado ACFNY.

Razen v Washingtonu Maja Haderlap svoje delo predstavlja še v New Yorku in Bostonu.