Slovenija 30.9.2016 9:37

V desetih mestih bo drevi zaživel festival za mlade Film na oko

Ljubljana/Maribor, 30. septembra - S projekcijo filma Moja Revolucija režiserja Ramzija Ben Slimana se bo v ljubljanskem kinu Bežigrad in še v devetih drugih kino dvoranah po Sloveniji začel drugi mednarodni filmski festival za otroke in mlade Film na oko, ki bo do 4. oktobra ponudil 43 filmov iz 28 držav. Pripravili so tudi bogat spremljevalni program s poudarkom na filmski vzgoji.

Ljubljana. Novinarska konferenca mednarodnega filmskega festivala za otroke in mlade Film na oko. Programski vodja festivala Film na oko Rok Govednik, vodja filmske vzgoje Petra Meterc in predstavnik mariborskega kina Rene Puhar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novinarska konferenca mednarodnega filmskega festivala za otroke in mlade Film na oko.
Programski vodja festivala Film na oko Rok Govednik, vodja filmske vzgoje Petra Meterc in predstavnik mariborskega kina Rene Puhar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festival bo potekal sočasno v Ljubljani, Mariboru, Sežani, Novi Gorici, Idriji, Škofji Loki, Slovenski Bistrici, Krškem, na Ptuju in v Velenju. Ponudil bo 15 celovečernih, štiri srednjemetražne in 24 kratkih filmov.

Drevišnji, na Berlinalu prikazan film Moja Revolucija, prinaša zgodbo najstnika, razpetega med prvo ljubeznijo in idejami jasminove revolucije v Tuniziji. Projekcije v ljubljanskem kinu Bežigrad se bosta udeležila tudi glavni igralec filma Samuel Vincent in igralec Nassim Haddouche. Z njima bodo po koncu filma pripravili pogovor, ki ga bodo predvajali še v ostalih kinih. Pred omenjenim filmom bodo zavrteli kratki film slovenske režiserke Sare Kern Srečno, Orlo.

Film Moja revolucija je s še štirimi celovečerci uvrščen v tekmovalni program festivala. Za nagrado, ki jo bo podelila žirija petih mladih kritikov, se bodo potegovali še afganistansko-kanadski film Yosefa Barakija Mina, ruski film Andreja Zajceva 14 + in filipinsko-francoska koprodukcija Med oblaki. V igri je še norveški dokumentarec Kennetha Elvebakka Baletniki. Nagrado bo zagotovil glavni producent festivala Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.

V programu filmske vzgoje so pripravili pogovore, na katerih se bo deset mentorjev zavoda Vizo z mladim občinstvom pogovarjalo o najrazličnejših temah, povezanih s filmi. Pripravili bodo tudi pogovore na različne teme, povezane s filmi, precej govora bo o Bližnjem vzhodu in migrantski problematiki, na voljo bodo tudi ustvarjalne delavnice.

Osrednji izobraževalni program bo seminar Mad About Film, ki bo ponudil delavnico filmske kritike pod vodstvom kritika Matica Majcna in delavnico t.i. analognega vj-anja pod mentorstvom dua Izland. Pripravili so tudi natečaj za mlade, še neuveljavljene filmske kritike.