Na hitro prelistano 1.10.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. oktobra - Pri novomeški založbi Goga so izdali roman Mihe Mazzinija Zemljevidi tujih življenj in avtobiografski roman švedskega avtorja Kristiana Lundberga Yarden. Založba Beletrina je izdala pesniško delo Vena Tauferja Telemahovi komentarji, Mladinska knjiga pa mladinsko delo Boštjana Gorenca Šnofijeva druščina 2 z ilustracijami Mateja de Cecca.

Ljubljana. Knjiga avtorjev Boštjana Gorenca in Mateja De Cecca z naslovom Šnofijeva druščina 2. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorjev Boštjana Gorenca in Mateja De Cecca z naslovom Šnofijeva druščina 2.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisatelja Mihe Mazzinija z naslovom Zemljevid tujih življenj. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Mihe Mazzinija z naslovom Zemljevid tujih življenj.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pesnika Kristiana Lundberga z naslovom Yarden. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pesnika Kristiana Lundberga z naslovom Yarden.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pesnika Vena Tauferja z naslovom Telemahovi komentarji. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pesnika Vena Tauferja z naslovom Telemahovi komentarji.
Foto: STA

ZEMLJEVIDI TUJIH ŽIVLJENJ - NOV MAZZINIJEV ROMAN

Protagonist romana je kartograf Robert, ki kupi ukradeno elektronsko tablico in z njo skrivnost, ki ga obsede. Čeprav je živel osamljeno, skoraj izolirano življenje, ga radovednost požene med ljudi, v tvegano risanje zemljevida tujih življenj. Tako se, kot so zapisali pri založbi, v idiličnem gorskem letovišču počasi odstira skrivnost treh umorov: osebnega, skupinskega in medijskega.

Pisatelj Miha Mazzini (1961) je avtor okoli 20 leposlovnih knjig in desetih priročnikov, je tudi scenarist, režiser in računalniški strokovnjak. Po več njegovih scenarijih so bili posneti filmi. Za svoje delo je prejel številne nagrade, nazadnje letos kresnika za roman Otroštvo in modro ptico za mladinski roman Zvezde vabijo. Je tudi dobitnik številnih mednarodnih nagrad. Njegova literarna dela so bila prevedena v številne tuje jezike, pri največjih evropskih in ameriških založbah.

YARDEN - ROMAN O PRETRESLJIVIH DELAVSKIH RAZMERAH NA ŠVEDSKEM

Ko se zaradi spleta okoliščin znajde med pristaniškimi delavci, pisatelj Kristian Lundberg na lastni koži doživi okruten socialni eksperiment, ki z vso jasnostjo pokaže meje med razredi, ki naj bi bile v sodobni Švedski zabrisane. Avtor brez trohice idealizacije pripoveduje o delavcih, večinoma priseljencih, ki delajo v več izmenah, pogosto z nevarnimi snovmi in v nečloveškem mrazu. Med seboj se ovajajo, da pridejo do boljše službe, a je drugič spet solidarnost tista, ki rešuje pred dokončnim porazom. Okrutno pristaniško okolje je tako primerno prizorišče, da se v vsej goloti pokažejo temeljna vprašanja: kaj je človek, kaj morala in kaj ljubezen.

Švedski književnik Kristian Lundberg (1966) je avtor več kot 20 pesniških in proznih del, za katera je prejel najvišje švedske literarne nagrade. Največ pozornosti je vzbudil prav s pretresljivim avtobiografskim romanom Yarden (2009), ki je marca letos dobil tudi svojo filmsko različico. Za slovenski prevod je poskrbela Danni Stražar.

TELEMAHOVI KOMENTARJI - CELOTEN PESNIŠKI OPUS VENA TAUFERJA

Telemahovi komentarji so izšli 60 let po tem, ko je Veno Taufer leta 1956 z revialnimi objavami vstopil v slovenski pesniški prostor. Pričujoča knjiga vsebuje njegov celoten pesniški opus: 13 pesniških zbirk, nove, še neobjavljene pesmi ter eseje, v katerih avtor premišljuje lastno poetiko. Tauferjevo pesništvo vse od začetkov do najnovejših pesmi zaznamuje notranja enotnost brezkompromisne zavezanosti jeziku, ki v njegovi poeziji ni zgolj instrument ali izrazno sredstvo, ampak resničnost sama.

Pesnik, dramatik in prevajalec Veno Taufer (1933) se je že s prvo pesniško zbirko Svinčene zvezd uvrstil med najizrazitejše predstavnike slovenskega pesniškega modernizma. Objavil je tudi odmevni drami Prometej ali tema v zenici sonca in Odisej & sin ali Svet in dom ter prevedel več najvidnejših avtorjev svetovne literature. Leta 1986 je ustanovil literarni festival Vilenica, bil predsednik Slovenskega centra Pen in predsednik Društva slovenskih pisateljev. Za svoje delo je prejel najprestižnejše nagrade, med njimi leta 1975 Sovretovo nagrado za prevajalsko delo, leta 1996 Prešernovo nagrado za literarni opus in leta 1995 Mednarodno Srednjeevropsko nagrado.

ŠNOFIJEVA DRUŠČINA 2 - DRUGI DEL ZABAVNIH PRIGOD S PSIČKOM ŠNOFIJEM NA ČELU

V drugem zvezku zabavnih prigod izpod peresa Boštjana Gorenca - Pižame in svinčnika Mateja de Cecca so zbrane zanimive pustolovščine, ki so jih mladi bralci lahko prebrali v reviji Pil. Glavni protagonist je Šnofi, kot pove že njegovo latinsko ime Canis snofius carskius, najbolj carski pes na svetu. A je tudi kavalir in zato mesto na vrhu te lestvice prepušča svoji simpatiji, Kodrlajsasti Pepci. Štirinožca skupaj s človeškima najstnikoma Čopko in Pilkom skačeta iz pustolovščine v pustolovščino in kvarita načrte pritlehnim podležem.