Svet 30.9.2016 12:23

Ministra Peršak in Medinski podpisala izjavo o sodelovanju na področju kulture

Moskva, 30. septembra - Minister za kulturo Tone Peršak, ki se od četrtka mudi v Moskvi, je z ruskim kulturnim ministrom Vladimirjem Medinskim podpisal skupno izjavo o izvedbi sezon slovenske kulture v Rusiji in ruske kulture v Sloveniji v letih 2017 in 2018. S tem bosta državi oblikovali program predstavitve svoje kulture, kulturne dediščine in umetniške ustvarjalnosti.

Sezona se bo predvidoma začela s prireditvijo v Rusiji in končala s sklepno slovesnostjo v Sloveniji, so sporočili iz ministrstva za kulturo.

Peršak je ob današnjem podpisu skupne izjave izrazil zadovoljstvo in poudaril, da bodo predvidena gostovanja v obeh državah še nadgradila dolgo in ugledno tradicijo medsebojnega sodelovanja in spoštovanja.

Ministrstvo za kulturo želi v okviru danih finančnih možnosti poskrbeti za večjo prepoznavnost in ugled slovenske kulture in umetniške ustvarjalnosti v ruskem prostoru, so še zapisali na ministrstvu.

Izjavo sta Peršak in Medinski podpisana le dan po odprtju velike razstave slovenskega umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK) od Kapitala do kapitala v moskovskem Muzeju sodobne umetnosti Garage.

Razstava predstavlja umetnost enega največjih in najbolj kontroverznih slovenskih umetniških kolektivov. Lani je bila predstavljena v ljubljanski Moderni galeriji, v Moskvi pa si jo je mogoče ogledati do 9. decembra.