Slovenija 1.10.2016 5:00

V Štanjelu se začenjajo letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine

Štanjel, 1. oktobra - Z uvodno slovesnostjo v Štanjelu se bodo danes začeli 26. dnevi evropske kulturne dediščine. Zaradi zavedanja o pomenu kulturne dediščine in njenega ohranjanja za mlajše rodove, je izbira dogodkov v sklopu prireditve vsako leto pestrejša in obsežnejša. Celodnevnega dogajanja v Štanjelu se bo udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak.

Štanjel. Renesančno baročni grad Štanjel. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Štanjel.
Renesančno baročni grad Štanjel.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Pod naslovom Dediščina okoli nas bo v 148 krajih po vsej Sloveniji združenih 400 dogodkov, nekateri med njimi so se že zgodili.

Z letošnjo temo so želeli opozoriti predvsem na izrabo dediščine v druge namene, na ogroženo dediščino, na dediščino, ki izginja - to sta podeželska in industrijska dediščina -, ter na dediščino, ki v zavesti širše javnosti še ni prepoznana kot dediščina, to je arhitektura 20. stoletja, je povedala koordinatorka projekta Nataša Gorenc.

Še posebej pomembno je povezovanje kulturne dediščine s turizmom in drugimi področji. Letošnja izbira Štanjela za organizacijo uvodne slovesnosti ni bila naključna. Komenska občina je bogata s kulturno dediščino. Poseben pomen pri tem ima Štanjel, saj je celotno naselje primer žive kulturne dediščine.

Danes bo v Štanjelu in njegovi bližnji okolici potekalo več kot 30 dogodkov, posvečenih kulturni in naravni dediščini, je povedala vodja Območne enote ZVKDS Nova Gorica Ernesta Drole na nedavni novinarski konferenci. Tako bodo obiskovalcem ponudili ogled arheološkega najdišča Debela griža pri Volčjem gradu.

Ob celodnevnem druženju, ki so ga pripravili s šolo, vrtcem, knjižnico, muzejem, Zavodom za varstvo narave, društvi in posamezniki, bodo predstavili zgodovino, arhitekturo, konservatorske izzive ter oris, kako je naselje zaznamoval Maks Fabiani.