Slovenija 1.10.2016 9:56

V LGL z večerom šansonov Svetlane Makarovič začetek slavljenja Sapramiške

Ljubljana, 1. oktobra - V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo nocoj na sporedu večer šansonov vsestranske umetnice Svetlane Makarovič. Na Odru pod zvezdami se ji bodo pridružili številni gostje. Koncert predstavlja uvod v celomesečno praznovanje 30. obletnice marionetne predstave po pisateljičinem delu Sapramiška, pa tudi 40-letnico izida omenjene slikanice.

Ljubljana. Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Svetlana Makarovič je priljubljena pisateljica del za odrasle in otroke. Njena dela za mlade bralce, med katerimi so Pekarna Mišmaš, Sapramiška, Kosovirja na leteči žlici in Sovica Okica, navdušujejo generacije bralcev. Njena Sapramiška je prvič izšla natanko pred 40 leti z ilustracijami Marije Lucije Stupice. Svetlana Makaroviče nad temi ilustracijami ni bila navdušena in je izdajo iz leta 1986 ilustrirala kar sama. Današnji mladini so miška in njena družba poznani preko podob Gorazda Vahna, ki je Sapramiško ilustriral leta 1998.

S pisateljico bodo nocoj uvod v praznovanje Sapramiške zaznamovali Nino de Gleria, Jože Šalej, Jelena Ždrale, Blaž Celarec, Janja Majzelj, Martina Maurič Lazar, Andrej Rozman Roza, Tilen Artač in Anja Štefan. Koncert je razprodan.

Je pa Sapramiška leta 1986 zaživela tudi v odrski različici v režiji Naceta Simončiča in doživela izjemen uspeh. "Sapramiška je dokaz, da današnje otroke pritegnejo tudi bistveno manj spektakularne reči kot sodobna tehnologija, ki pa so tekstovno in izvedbeno prepričljive. Do danes je tako doživela rekordno število ponovitev (že skoraj 1700) in prepotovala več kot pol sveta," piše na spletni strani LGL.

V LGL so se odločili, da bodo predstavo 30 let kasneje ponovno postavili na oder. Predstavo, ki bo premiero dočakala 6. oktobra, bosta režirala Nace Simončič in Brane Vižintin. Avtor likovne podobe Jaka Judnič bo lutkovnim junakom, ki jih je zasnoval v slogu svojih risanih filmov iz sredine 80. let minulega stoletja, omogočil več animacijskih možnosti.

Svetlana Makarovič bo za predstavo s skladateljem Milkom Lazarjem pripravila nove glasbene aranžmaje, osvežen pa bo tudi zvočni posnetek predstave, na katerem bo poleg pisateljice v naslovni vlogi slišati tudi Ivanko Mežan kot Veverico, Ljerko Belak kot Regico, Alojza Sveteta kot Doktorja Detla in Braneta Vižintina kot Mišjega strahca, so navedli v gledališču.

Slavni miški 8. oktobra pripravljajo tudi prav poseben dan. V LGL bo potekal Sapramišji maraton s kar štirimi ponovitvami predstave in ogledi gledališča Skriti kotički s Sapramiško. Na Krekovem trgu pred gledališčem bodo potekale delavnice, na katerih bodo otroci lahko iz gline ustvarjali Sapramiško, iz papirja izdelovali Sapramišje strahove in barvali veliko Sapramišjo pobarvanko. Po zadnji predstavi, malo pred 19. uro, bodo ustvarjalci razrezali še Sapramišjo torto.

V sodelovanju z Mladinsko knjigo se bo Sapramiška v oktobru potepala tudi po knjigarnah Mladinske knjige po Sloveniji in razveseljevala otroke.