Slovenija 2.10.2016 8:13

Najboljša predstava 55. Linhartovega srečanja je Ikarus

Postojna, 2. oktobra - S podelitvijo matičkov, priznanj za najboljše gledališke stvaritve pretekle sezone, se je v Postojni v soboto zvečer končalo 55. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije in zamejstva. Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejelo Društvo Mali Petelin iz Senovega za predstavo Ikarus avtorja in režiserja Roka Sande.

Sande je za dramo Ikarus prejel tudi diplomo Linhartovega srečanja, je za STA povedal direktor Linhartovega srečanja Matjaž Šmalc.

Žirija je poleg matička za najboljšo predstavo v celoti podelila še tri matičke - vse tri so za izjemno igro tokrat dobile igralke - in tri diplome Linhartovega srečanja.

Matička za žensko vlogo so prejele Lili Bačer Kermavner in Nives Mikulin za vloge v predstavi Triko Šentjakobskega gledališča Ljubljana ter Klavdija Japelj za vlogo Zinke v predstavi Goli pianist Teatra JJ, KD Janez Jalen Notranje Gorice.

Diplome Linhartovega srečanja pa sta si poleg Roka Sande prislužila še Gledališka skupina ONinME Ljutomer za predstavo Grenki sadeži pravice in Tomaž Krajnc za režijo predstave Macbeth Gledališča Zarja Celje.

Ob začetku festivala so podelili tudi najvišja priznanja na področju ljubiteljskega gledališča za leto 2015 - Linhartovo plaketo je prejel celjski ljubiteljski igralec Živko Beškovnik, Linhartove listine pa igralec Stane Čuden, igralka in organizatorka Petra Mlinar ter igralec Bojan Vister.

O nagradah na letošnjem Linhartovem srečanju je odločala komisija, ki so jo sestavljali predsednica žirije, kritičarka, teoretičarka in direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran, režiser, dramatik in profesor na AGRFT Matjaž Zupančič ter igralec Jurij Zrnec. V treh festivalskih dneh so si ogledali devet predstav, od tega je bilo sedem tekmovalnih.

"Vse letošnje predstave so bile na zelo visokem nivoju, zelo izenačene, karkoli je že žirija odločila, je tako prav," je povedal Šmalc. Nasploh pa opaža, da se kakovost predstav, ki se v zadnjem desetletju uvrščajo na zaključna srečanja, vedno višja. "Če to napoveduje nenehen dvig kvalitete predstav amaterske produkcije, se že veselim prihodnjih let," je še dejal direktor Linhartovega srečanja.

Letošnja selektorica festivala Ana Ruter je izbirala med 30 predstavami, ki so se uvrstile na regijska srečanja. V letošnji sezoni pa se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 125 predstav.