Svet 3.10.2016 9:46

Umrl britanski dirigent in violinist Neville Marriner

London, 3. oktobra - Umrl je priznani britanski dirigent in violinist Neville Marriner, ustanovitelj slavnega londonskega komornega orkestra Akademija St Martin in the Fields, ki je tudi sporočil novico o njegovi smrti. Njegova umetniška in diskografska zapuščina je ogromna, je v izjavi poudaril predsednik akademije Paul Aylieff.

Leta 1924 rojeni Marriner je študiral na londonskem Kraljevem kolidžu za glasbo in Pariškem konservatoriju. Kariero je začel kot violinist in ustanovitelj Akademije St Martin in the Fields leta 1958, medtem ko je nastopal z Londonskim simfoničnim orkestrom.

Njegov cilj je bil, da bi komorni orkester, ki je nastal v krogu prijateljev in je prvič nastopil leta 1959, oblikoval v vrhunsko zasedbo najboljših londonskih glasbenikov, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali na akademiji.

Zasedba se je iz majhne godalne skupine brez dirigenta razvila v vsestranski ansambel, ki nastopa bodisi kot skupina za komorno glasbo bodisi kot orkester klasične velikosti, ima pa tudi lasten zbor. Marriner je tako akademijo povzdignil v eno najbolj priznanih ustanov klasične glasbe. Njihov posnetek glasbe za z več oskarji nagrajeni film Miloša Formana Amadeus, je bil prodan v okrog 6,5 milijona izvodov po svetu, s tem pa je postala ena najbolj priljubljenih plošč klasične glasbe vseh časov.

Dirigiranju se je Marriner posvetil leta 1969 po študiju v ZDA. Tam je ustanovil Losangeleški komorni orkester ter leta 1979 postal glasbeni direktor in glavni dirigent Simfoničnega orkestra v Minneapolisu in orkestra nemškega jugozahodnega radia. V svoji dolgoletni karieri je sodeloval z orkestri po Evropi, v ZDA in na Japonskem.

Ameriški violinist Joshua Bell, ki trenutno vodi Akademijo St Martin in the Fields, ga je označil za enega najbolj izrednih ljudi, kar jih je poznal. "Zapomnil si ga bom po njegovi briljanci, integriteti in humorju na in zunaj koncertne platforme," je dejal Bell.

Za svoje delo je bil trikrat odlikovan v Veliki Britaniji. Sorodna priznanja je dobil tudi v Franciji, Nemčiji in na Švedskem.

Slovenski poslušalci so Marrinerja in Akademijo St Martin in the Fields lahko spoznali v zlatem abonmaju.