Slovenija 4.10.2016 5:00

Piran od danes gosti 7. festival evropskega in mediteranskega filma

Piran, 4. oktobra - Z otvoritveno slovesnostjo, na kateri bodo Danisu Tanoviću izročili nagrado za ustvarjalni prispevek na področju svetovne kinematografije, se bo drevi pred gledališčem Tartini v Piranu začel 7. festival evropskega in mediteranskega filma. Ta bo do sobote ponudil 34 celovečernih filmov, od tega 12 v tekmovalnem programu. Država v žarišču bo Nemčija.

Ljubljana. Bosanskohercegovski režiser Danis Tanović. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Bosanskohercegovski režiser Danis Tanović.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival, katerega programska vodja je Jelka Stergel, ima letos šest programskih sekcij. Poleg tekmovalnega dela ter Nemčije v žarišču še mojstre, dokumentarni program, kulturno-vzgojni program in novi italijanski film.

Med nemškimi filmi si bo mogoče ogledati celovečerec Popolna blaženost Svena Taddickena ter filme Ko smo sanjali v režiji Andreasa Dresna, Bela senca Noaza Desheja, Jaz in Kaminski v režiji Wolfganga Beckerja ter Ljubljeni sestri Dominika Grafa.

V tekmovalni del so poleg Popolne blaženosti med drugim uvrščeni turški film Blaznost Emina Alpera, italijanska komedija Paola Genoveseja Popolni tujci, francoski film Pot v Carigrad režiserja Rachida Bouchareba, poljski film Združene države ljubezni v režiji Tomasza Wasilewskega in slovenski z vesno nagrajeni mladinski film Igorja Šterka Pojdi z mano.

Žirija, ki jo sestavljajo Labina Mitevska, Jure Pervanje in Petra Kashmiry, bo podelila tri nagrade - za najboljši film festivala, nagrado Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografijein za najboljši prvenec. Na festivalu bodo poleg Tanovića nagradili tudi Mileno Zupančič, in sicer za igralski prispevek.

V spremljevalnem programu bodo med drugim pripravili pogovor 15 let po oskarju za Nikogaršnjo zemljo, na katerem bodo sodelovali režiser Tanović ter producenta Čedomir Kolar in Dunja Klemenc. Potekali bosta tudi filmska delavnica Nenada Dizdarevića Igra pred kamero in delavnica s producentko filma Ljubljeni sestri Uschi Reich.

Pripravili bodo še pogovora s Slavkom Štimcem in ekipo filma Ime: Dobrica, priimek: Neznan ter z ekipo filma Pojdi z mano.

Festival se bo sklenil 8. oktobra s podelitvijo nagrad ter projekcijo dokumentarnega filma Mladi levi: polnost časa v režiji Dejana Batoćanina in koncertom zasedbe Mladi levi.