Slovenija 4.10.2016 11:59

Dnevi nemškega filma posvečeni Grafu in sodobni produkciji

Ljubljana, 4. oktobra - S filmom režiserja Dominika Grafa z naslovom Mačka se bodo drevi v Slovenski kinoteki začeli 2. dnevi nemškega filma. Grafu, ki se bo tudi sam udeležil festivala, bo posvečena letošnja retrospektiva, na sporedu pa bo še izbor štirih filmov sodobne nemške produkcije. Celovečerce, ki bodo v Sloveniji prikazani prvič, bodo dopolnili s kratkimi filmi.

Festival se bo začel z retrospektivo Dominika Grafa (1952), režiserja, ki v zadnjih letih s svojimi filmskimi, televizijskimi, pedagoškimi, pa tudi publicističnimi prispevki neizbrisljivo kroji nemški film. Slovi po tem, da se z enako strastjo loti tako t.i. B-produkcije, televizijske serije ali dolgometražnega zgodovinskega filma. O svojem delu bo Graf spregovoril v soboto, 8. oktobra.

Med Grafovimi filmi si bo med drugim mogoče ogledati drugi del trilogije Dreileben z naslovom Ne hodi za menoj, mojstrovino Zaobljuba, policijski film Zmagovalci, bikerski film Zadetek ter filma o domovini Nemčija '09 - Pot, po kateri ne gremo skupaj in Ko mislim na Nemčijo - Šepet v gori stvar.

Poleg retrospektive bodo Dnevi nemškega filma postregli s filmi režiserjev Larsa Kraumeja, Achima Bornhaka, znanega tudi z imenom AKIZ, Therese von Eltz in Kamille Pfeffer.

Izbor sodobne nemške produkcije bo uvedel film 4 kralji v režiji Therese von Elst. Film prinaša zgodbo o štirih mladostnikih, ki se tik pred božičem znajdejo v psihiatrični ustanovi, je v prispevku ob dnevih zapisal Urban Šrimpf iz Goethe-Instituta Ljubljana.

Drugi film na programu bo nizkoproračunski film Kdo je Oda Jaune? režiserke Kamille Pfeffer. Dokumentarec, predvajan na letošnjem Berlinalu, ki ga je režiserka posnela ob zaključku študija, podaja zgodbo o bolgarsko-nemško-francoski umetnici Odi Jaune. Film prinaša subtilno, mestoma tudi težavno filmsko približevanje nastajanju osupljive slikarske umetnosti še živeče umetnice.

V filmu Nočni vrag Achima Bornhaka bo v ospredju zabave željna mladenka v svetu berlinske elektronike. Na Berlinalu so ga opisovali kot film o junaku E.T.-ju na drogi LSD. V izboru bo prikazan tudi celovečerec Država proti Fritzu Bauerju, film o premagovanju nemške nacistične zgodovine.

Zadnjo projekcijo bodo posvetili aktualnim kratkim nemškim filmom in prikazali prirejeno kompilacijo Short Export 2016.

Pred projekcijami celovečercev bodo predvajali kratke filme, ki ne bo služil le za uvod, ampak bodo predstavljali tematsko potopitev v vsebino glavnega filma. Festival so v kinoteki pripravili v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana.