Svet 5.10.2016 6:00

Glasbenik in borec proti revščini Bob Geldof dopolnil 65 let

Dublin, 5. oktobra - V obdobju, ko je svet preplavljalo punkovsko gibanje, je prepeval o tem, da ne mara ponedeljkov, nato je bil problematični "rožnati" glasbenik v filmu The Wall zasedbe Pink Floyd. Sredi 80. let je združil kolege v superskupino Band Aid, da bi zbrali sredstva za lačne v Afriki. To je irski glasbenik Bob Geldof. Danes je dopolnil 65 let.

Velika Britanija, London. Glasbenik in politični aktivist Bob Geldof. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Velika Britanija, London.
Glasbenik in politični aktivist Bob Geldof.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Priljubljenost je dosegel kot pevec irske zasedbe The Boomtown Rats, ki je konec 70. let minulega stoletja s pesmima Rat Trap in I Don't Like Mondays zasedala prvo mesto britanske lestvice singlov. Po odhodu iz skupine se je odločil za samostojno pot in jo tlakoval z uspešnicama This Is the World Calling in The Great Song of Indifference. Udejstvoval se je tudi kot radijski DJ.

Leta 1984 je takrat najbolj znane britanske glasbenike angažiral v dobrodelno superskupino Band Aid, da bi s pesmijo Do They Know it's Christmas?, ki jo je napisal s kolegom Midgeom Ureom, pomagala zbirati denar za pomoč lačnim v Etiopiji. Skladba je dosegla izjemno priljubljenost. Več kot desetletje je bila najbolj prodajan singl v Veliki Britaniji, po vsem svetu pa so prodali več kot 3,5 milijona izvodov.

V dobrodelne namene so jo kasneje posneli še trikrat, leta 1989 in 2004 za boj proti lakoti ter leta 2014 za zbiranje sredstev proti eboli.

Najširšo odmevnost je Geldofov aktivizem dosegel leta 2005 s koncertom Live 8 v osmih najvplivnejših državah in v Južnoafriški republiki. Na njih so nastopila zveneča imena iz sveta rock in pop glasbe z namenom, da bi prepričali voditelje skupine G-8, ki so se v tistem času srečali na Škotskem, k odpisu dolgov revnejšim državam in povečanju razvojne pomoči Afriki.

Geldof je namreč v času svojih dobrodelnih aktivnosti ugotovil, da se eden glavnih razlogov, zakaj so afriški narodi v takšnem stanju, skriva v odplačevanju posojil, ki so jih države vzele pri zahodnih bankah.

Vseh koncertov se je udeležilo več sto tisoč ljudi, prek televizijskih zaslonov sta jih spremljali še okoli dve milijardi. Največji je bil v londonskem Hyde Parku, kjer so med drugim zaigrali Coldplay, Madonna, Elton John, Robbie Williams, R.E.M, U2, Pink Floyd in Paul McCartney. Vzporedno z Live 8 pa je v Edinburghu potekal še shod proti revščini.

Svoj zadnji glasbeni izdelek je Geldof izdal leta 2010, in sicer ploščo How to Compose Popular Songs That Will Sell. Na humanitarnem področju je trenutno aktiven pri neprofitni organizaciji One, ki jo je ustanovil Bono iz zasedbe U2, da bi preprečili lakoto in tudi nekatere bolezni, zlasti v Afriki.