Slovenija 5.10.2016 5:00

Ljubljano bo do nedelje zavzel festival stripa Stripolisfest

Ljubljana, 5. oktobra - Z odprtjem razstave hrvaškega stripovskega avtorja Danijela Žežlja Sumi se bo drevi v striparni Pritličje na Mestnem trgu začel festival Stripolisfest, ki bo do nedelje ponudil vrsto razstav, delavnic, filmov in pogovorov z domačimi in tujini stripovskimi avtorji. Letošnja izdaja bo po napovedih organizatorjev programsko najobsežnejša doslej.

Ljubljana. Strip. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Strip.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Drevišnjemu odprtju Žežljeve razstave ob 20. uri bo sledila razglasitev nagrajencev stripovskega natečaja, ob 21. uri pa bo na vrsti dražba. Na njej bodo ponudili stripe domačih in tujih avtorjev.

Osrednji festivalski dan bo sobota, ko bo v Kinu Šiška zaživel veliki sejem stripov. Tam se bodo predstavile vse slovenske založbe, ki izdajajo stripe, ob sejemskem dogajanju pa bodo pripravili tudi vrsto pogovorov z avtorji slovenskih svežih stripovskih izdaj in s tujimi gosti.

V četrtek si bo na Vodnikovi domačiji mogoče ogledati razstavo Marka Kocipra Jazbec in puščavska roža, ki bo pospremila zadnji del njegove stripovske trilogije z Jazbecem v naslovni vlogi, v petek pa bodo v Galeriji Alkatraz odprli razstavo nizozemskega stripovskega avtorja Marcela Ruijtersa Inferno.

Prav tako v petek si bo v prostorih Dobrevage mogoče ogledati razstavo francoske crossover avtorice Delphine Vaute. Obenem bodo pripravili tudi pogovor z avtorico. V kinu Šiška bodo v soboto pripravili še ustvarjalno delavnico pod njenim mentorstvom avtorice.

Organizatorji izpostavljajo še četrtkovo stripovsko malico - predstavitev domačih stripovskih založb in druženje z avtorji. Vsi dogodki z izjemo projekcij v Slovenski kinoteki bodo brezplačni.

Letošnji festival je nastal v produkciji Zavoda Stripolis, Stripburger/Foruma Ljubljana in Kina Šiške ter v sodelovanju s številnimi koproducenti in partnerji.