Svet 8.10.2016 5:00

V rimskem Koloseju rekonstrukcija bika iz mesta Nimrud

Rim, 8. oktobra - V rimskem Koloseju, ki velja za eno največjih turističnih znamenitosti mesta, bodo na ogled postavili rekonstrukcije treh spomenikov, ki so jih uničili skrajneži Islamske države (IS). Med drugim bo mogoče videti rekonstrukcijo krilatega bika s človeško glavo iz starodavnega asirskega mesta Nimrud, ki so ga skrajneži uničili marca lani.

Italija, Rim. Rimski Kolosej. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Rimski Kolosej.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ob njej bosta na razstavi z naslovom Vstali iz pepela: Ebla, Nimrud, Palmira predstavljeni še rekonstrukciji templja boga Baala v Palmiri in ena izmed sob arhiva kraljestva Ebla v bližini mesta Alep. Rekonstrukcije so izdelali s pomočjo 3D tiskalnikov in posebnih robotov.

Kot je poročal The Guardian, želijo s predstavitvijo rekonstrukcij treh starodavnih spomenikov z območja Iraka in Sirije v javnosti dvigniti zavedanje o tem, kaj pomeni uničevanje kulturne dediščine in opozoriti na zaščito lokacij in spomenikov v primeru vojn in naravnih katastrof.

"Ne pristajamo na povratek ikonoklazma, na uničevanje kulturne dediščine ob pobijanju nedolžnih ljudi," besede enega od kustosov razstave Francesca Rutellija povzema The Guardian.

Kot je še dejal, bo razstava tudi pokazala, kako je mogoče sodobno tehnologijo uporabiti za oživitev deloma ali popolnoma uničenih lokacij kulturne dediščine. A je potrebno biti pri tem pozoren, da je pristop strokoven, da rekonstrukcije na koncu ne izpadejo kot figure v zabaviščem parku, je poudaril.

Rim pa ni edino mesto, kjer bo mogoče videti rekonstrukcije uničene kulturne dediščine. Prejšnji mesec so namreč v New Yorku postavili rekonstrukcijo slavoloka zmage iz Palmire, leto zatem, ko je IS uničila original.