Svet 4.10.2016 18:19

Lapajnetov kratki film Kdo se boji črnega moža? nagrajen v Miamiju

Miami, 4. oktobra - Kratki igrani film Kdo se boji črnega moža? scenarista in režiserja Janeza Lapajneta je na festivalu Miami VETfest prejel nagrado za najboljši film v mednarodni konkurenci. To je že 13 nagrada za film na mednarodni sceni, od teh deveta, ki mu je bila dodeljena v ZDA, so sporočili iz Triglav filma.

Ljubljana. Režiser Janez Lapajne. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Janez Lapajne.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Miami VETfest je kot enodnevni gala dogodek potekal 24. septembra v Miamiju na Floridi. Na festivalu so prikazali različna filmska dela, ki obravnavajo ameriško vojsko, njeno zgodovino in veterane. Film Kdo se boji črnega moža? je poleti dobil vabilo k prijavi na Miami VETfest s strani vodstva festivala.

Izmišljena zgodba filma Kdo se boji črnega moža? se odvija v srednji Evropi leta 1944, med drugo svetovno vojno. K verodostojnosti kratkometražca so prispevali tudi strokovni sodelavci za vojaško zgodovino.

Mednarodno igralsko zasedbo filma Kdo se boji črnega moža? pa sestavljajo Slovenec Tilen Lapajne, Američan Wayne T. Carr ter Nemca Klaus B. Wolf in Michael Kranz.

Kdo se boji črnega moža? je že večkrat doživel uspeh na mednarodni filmski sceni. Med drugim je na festivalu The London City Film Festival 2013 osvojil prvo nagrado.

Film je prav tako prejel zlatega leva za odličnost v filmskem ustvarjanju na mednarodnem filmskem festivalu v Barceloni, nagrado za najboljšo fotografijo na festivalu La guarimba v kalabrijski Amantei, nagrado za najboljšo fotografijo v igranem filmu na Salon Internacional de la Luz v kolumbijski Bogoti ter nagrado za najboljši vojni film na mednarodnem filmskem festivalu v britanskem Portsmouthu.