Svet 6.10.2016 5:30

V Greenwichu bodo po prenovi odprli Kraljičino hišo

London, 6. oktobra - V Greenwichu na južnem bregu reke Temze bodo po prenovi za javnost ponovno odprli Kraljičino hišo. Prvo klasicistično stavbo v Angliji je po naročilu kraljice Ane v 17. stoletju zasnoval arhitekt Ingo Jones. Prenovljeno palačo bodo odprli z izjemno umetniško zbirko, v katero je vključenih veliko slik, ki so stavbo krasile nekdaj.

Velika Britanija, London. London, reka Temza. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
London, reka Temza.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Med slikami, ki so se po tri milijone funtov vredni prenovi vrnile v hišo, je denimo slika veliki dimenzij, ki jo je v 17. stoletju naslikal Orazio Gentileschi po naročilu Henriete Marije in Karla 1. V zbirki so tudi dela umetnikov, kot so bili Canaletto, William Hogarth, George Romney in George Stubbs.

Nov pa je okras, ki ga je v sklopu prenove zasnoval britanski umetnik Richard Wright, tudi dobitnik Turnerjeve nagrade. Z zlatom je okrasil veliko dvorano, ki po višini sega čez dve nadstropji, in sicer po stropu in v njenem zgornjem delu. Strop in stene sedaj izgledajo, kot da bi nanje posedle zlate vešče, piše The Guardian. Umetnik je skupaj s pomočniki za izdelavo umetnine potreboval devet tednov, pri tem je uporabil lističe 23-karatnega zlata.

Razstave v Kraljičini hiši so se po besedah kuratorice Christine Riding mnogo let navezovale na bližnji pomorski muzejem. Zdaj so želeli predstaviti nekaj, kar ne bi bilo povezano z morjem, ampak bi priklicalo v spomin nekdanji blišč hiše.

Kraljičina hiša, ki jo je pred 400 leti zasnoval mladi in nadarjeni arhitekt Jones, je s svojo belino tedaj močno odstopala od značilne britanske rdeče opečne arhitekture. Njeno arhitekturo so navdihnile italijanske vile Andrea Palladia, ki se je sam zgledoval pri antičnem rimskem arhitektu Vitruviju.

Kot je še povedala Christine Riding, ostaja odprto vprašanje, kje bi lahko kraljica Ana, žena Jakob I. Angleškega, videla takšno arhitekturo, je pa zagotovo videla risbe, ki jih je Jones prinesel s seboj iz Italije. Kraljica tudi ni dočakala dokončanja hiše. Dela so namreč ustavili nekaj let zatem, ko je Ana leta 1618 zbolela in nato leta 1619 umrla. Hiša je bila dokončana šele leta 1638, in sicer za Henrieto Marijo, ženo Karla I.

Od leta 2012 je Kraljičina hiša, ki bo vrata za javnost ponovno odprla 11. oktobra, del Kraljevih muzejev v Greenwichu.