Svet 10.10.2016 5:00

Na dunajski Mestni hiši po sedmih desetletjih ponovno kipa tiskarja in trgovca

Dunaj, 10. oktobra - Pročelje znamenite dunajske mestne hiše je nekoč krasilo deset kipov, ki so predstavljali meščanske poklice. Med drugo svetovno vojno je štiri uničila bomba, zdaj pa so se na njihova mesta vrnile rekonstrukcije kipov. V minulem tednu so na pročelje mestne hiše namestili rekonstrukcije kipov tiskarja, trgovca, zdravnika in pravnika.

Pri rekonstrukciji kipov tiskarja in trgovca sta bila po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA v pomoč modela, ki ju hranijo v Muzeju Dunaja. Za druga dva kipa pa modela nista ohranjena. V neki knjigi v arhivu so odkrili le nejasno sliko pročelja in sliko modela za kip zdravnika. Z njuno pomočjo je kipar Bruno Rey s pomočjo sodelavca Jonathana Mollnerja izdelal model.

Vse štiri modele so poskenirali s 3D skenerjem, na podlagi tako pridobljenih podatkov pa so kamnoseki iz skoraj tri tone težkih blokov apnenca izklesali rekonstrukcije kipov. Detajle so dodelali v Reyjevem ateljeju v mestu Stockerau. Za vsakega od približno 1,6 tone težkih kipov je bilo potrebnih okoli 500 ur dela. Skupna vrednost kipov je po pisanju agencije APA ocenjena na 265.000 evrov.

Dunajsko Mestno hišo so gradili med letoma 1872 in 1883 po načrtih arhitekta Friedricha von Schmidta. Pročelje poslopja v neogotskem slogu krasi 76 kipov.