Svet 8.10.2016 5:30

V zagrebški Galeriji Prozori razstava Tadeja Pogačarja

Zagreb, 8. oktobra - V zagrebški Galeriji Pozori bodo danes opoldan odprli razstavo Tadeja Pogačarja z naslovom Misel za dan. Delo je po besedah kustosinje Irene Bekić minimalistično v izrazu in ima izčiščen koncept ter prevprašuje vlogo kulture in pozicijo umetnika znotraj nje. Sloni na izjavi Edvarda Kardelja iz leta 1954, ki naj bo tudi misel za današnji dan.

Ljubljana. Umetnik Tadej Pogačar. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Tadej Pogačar.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Pred časom so bile na zadnjih straneh dnevnega časopisa objavljene kratke misli o življenju, smrti, politiki in ljubezni, ki so jih izrekli znani filozofi, politiki, umetniki. V intelektualno življenje v 50. letih minulega stoletja je v Jugoslavijo na vseh ravneh pričel vdirati vpliv Zahoda. Na prenoviteljski nemir, ki se je pričel pojavljati med intelektualci, je oblast gledala z odobravanjem, a tudi z določenim nelagodjem.

V tem smislu so bili značilni republiški kongresi Zveze komunistov Srbije, Hrvaške, Slovenije in Makedonije sredi leta 1954, na katerih je bila jasno izražena zahteva po večji svobodi na področju znanosti, umetnosti in kulture. Na kongresu v Srbiji je na veliko zgražanje sovjetskih opazovalcev Kardelj pozval k višji kulturi. Steno galerije bo krasila njegova izjava, ob razstavi pa bo izšel tudi časopis umetnika z naslovom Misel za dan.

Pogačarjev projekt bo v Zagrebu na ogled do 18. oktobra, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.