Slovenija 8.10.2016 5:00

V Piranu se bo sklenil Festival evropskega in mediteranskega filma

Piran, 8. oktobra - V Gledališču Tartini se bo s podelitvijo nagrad in projekcijo dokumentarnega filma Mladi levi: polnost časa v režiji Dejana Batoćanina sklenil sedmi Festival evropskega in mediteranskega filma. Letošnja izdaja je ponudila 34 filmov v šestih programskih sklopih; v tekmovalnem delu so jih prikazali 12. Častna gostja večera bo igralka Milena Zupančič.

Ljubljana. Igralka Milena Zupančič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralka Milena Zupančič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Med drugim so v tekmovalnem delu prikazali nemški film Popolna blaženost Svena Taddickena, turški film Blaznost Emina Alpera, italijansko komedijo Paola Genoveseja Popolni tujci, francoski film Pot v Carigrad režiserja Rachida Bouchareba, poljski film Združene države ljubezni v režiji Tomasza Wasilewskega in slovenski z vesno nagrajeni mladinski film Igorja Šterka Pojdi z mano.

Letošnjo mednarodno žirijo sestavljajo makedonska filmska igralka Labina Mitevska, direktor fotografije Jure Pervanje in predstavnica Euroimagea Petra Kashmiry. Nagrade bo podelila v treh kategorijah: nagrado za najboljši film festivala, nagrado Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije, nagradila bo tudi najboljši prvenec.

Na festivalu, ki ponuja najvidnejše produkcije in koprodukcije evropskega in sredozemskega območja, je bil sicer letos poudarek na nemški produkciji. Kot je na novinarski konferenci pred pričetkom festivala povedala programska vodja Jelka Stergel, je ta zelo močna, ker deluje na dveh ravneh - državni in regionalni, obenem se koprodukcijsko povezuje z drugimi državami, predvsem Francijo in Turčijo.

Poleg Milene Zupančič, ki jo festival nagrajuje za igralski prispevek, je častni gost letošnjega festivala Danis Tanović. Ob začetku so ga tudi nagradili za ustvarjalni prispevek na področju svetovne kinematografije.

Na zaključni slovesnosti bodo prisotni filmska ekipa mladinskega filma Pojdi z mano ter glasbene legende Mladi levi.

Festival evropskega in mediteranskega filma je bil ustanovljen leta 2011 v spomin na direktorja fotografije Vilka Filača.