Slovenija 9.10.2016 8:00

Cameron Carpenter s svojimi prenosnimi orglami v Cankarjevem domu

Ljubljana, 9. oktobra - Ameriški organist Cameron Carpenter velja za nekonvencionalnega glasbenika, ki koncerte spreminja v virtuozni spektakel. V želji, da bi "kraljico instrumentov" in literaturo zanjo približal čim širšemu krogu ljudi, je razvil različico prenosnih orgel, s katerimi gostuje po svetu. Z njimi bo danes za srebrni abonma pripotoval v Cankarjev dom.

Carpenter je na svojo nadarjenost opozoril pri štirih letih. S popolnim posluhom in fotografskim spominom je kot mladostnik navduševal občinstvo, ob tem pa temeljito preučeval možnosti inštrumenta, ki se po njegovem mnenju neupravičeno bori s stereotipnimi oznakami.

Kljub veličastnim delom svetovne orgelske literature si je 25-letnik želel obogatitve programa in predvsem posodobitve orgelskih koncertov z novimi prijemi. Njegovo izhodišče razumevanja vloge glasbila je izhajalo iz antične Grčije, od koder izvirajo hidravlične orgle, in zato je posebej izpostavil "gledališko" naravo inštrumenta.

Glasbilo, ki je bilo stoletja odvisno od razvoja tehnologije, je želel znova vpeti v sodobna tehnična dognanja, zato je sodeloval pri nastanku nove različice, ki jo je poimenoval "prenosne orgle za gostovanja", so sporočili iz Cankarjevega doma.

Prenosne orgle po svetu prevaža v dveh 7,5-tonskih tovornjakih, nato pa jih v nekaj urah sestavijo. Pred koncertom glasbilo predstavi obiskovalcem.

V koncertni program poleg velikih del orgelske literature, kot je Bachova Passacaglia, uvršča tudi Piazzollov Tango z namenom, da bi prikazal raznovrstno paleto zvokov, ki jih premorejo orgle. Tako bo tudi v Gallusovi dvorani, kjer bo začel z Wagnerjevo uverturo k operi Mojstri pevci nürnberški. Poleg Bacha in Piazzole je na spored uvrstil še dela Čajkovskega, Schuberta in Louisa Vierneja.

Carpenter že je pri 11 letih izvajal znameniti Bachov Dobro uglašeni klavir. V srednji šoli je dobil prve lekcije iz orkestracije, takrat je tudi že transkribiral dela za orgle, denimo Mahlerjevo peto simfonijo. Kasneje je diplomiral na newyorški glasbeni šoli Juilliard. Letos je izdal zgoščenko All You Need Is Bach, ki se je povzpela na vrh lestvic posnetkov resne glasbe.

"Prenosne orgle za gostovanja razširjajo našo predstavo o tem, kaj orgle so, saj združujejo mnogo načinov orgelskega grajenja v enem instrumentu na način, ki ga običajne orgle na cevi nikoli ne bi zmogle. Zame kot sekularnega umetnika je to pomembno, ker mi instrument resnično omogoča filmske uglasbitve, igranje jazza in nove glasbe kot tudi celotne orgelski repertoar in moje lastne improvizacije in skladbe," je nedavno povedal v intervjuju za Dnevnik.