Slovenija 7.10.2016 0:30

Odbor DZ za kulturo o krovnem zakonu, izvajanju NPK in proračunu

Ljubljana, 7. oktobra - Odbor DZ za kulturo bo na današnji seji obravnaval spremembe krovnega zakona v kulturi, poročilo o izvajanju nacionalnega programa za kulturo (NPK) v letu 2015 ter poročilo o uspešnosti izvajanja nacionalnega programa za jezikovno politiko. Sejo bo predvidoma razširil z obravnavo predlogov državnega proračuna za prihodnji dve leti.

Ljubljana, DZ. Seja odbora DZ za kulturo. Arhiv STA. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, DZ.
Seja odbora DZ za kulturo.
Arhiv STA.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo prinaša nekatere spremembe za samozaposlene v kulturi, med drugim določitev minimalnega plačila za opravljeno pogodbeno delo v programu ali projektu, ki je financiran iz javnih sredstev. Določa tudi, da se bo posameznik lahko registriral za opravljanje več specializiranih poklicev.

Spremembe temeljnega zakona v kulturi prihajajo pred napovedano prenovo kulturnega modela Slovenije. Predvidevajo tudi višjo poklicno pokojnino za baletne plesalce. Novela natančneje opredeljuje še evidenco javnih zavodov ter med drugim predlaga, da bi k strateškim načrtom javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je država, pristojno ministrstvo podalo predhodno mnenje.

Sejo, na dnevnem redu katere sta tudi poročilo o izvajanju nacionalnega programa za kulturo v letu 2015 ter poročilo o uspešnosti izvajanja nacionalnega programa za jezikovno politiko v obdobju 2014-2018, bo odbor predvidoma razširil z obravnavo predloga državnega proračuna za prihodnji dve leti.

Spremembe proračuna za leto 2017 predvidevajo, da bo ministrstvo za kulturo razpolagalo z 155,2 milijona evrov oziroma z 6,8 milijona evrov več sredstev glede na že sprejeti proračun za navedeno leto. Povišanje sredstev, namenjenih kulturi, pa je predvideno tudi za leto 2018, ko naj bi ministrstvo razpolagalo z nekaj manj kot 157,2 milijona evrov.