Svet 7.10.2016 11:40

Violinistka Lana Trotovšek nagrajena na tekmovanju Global Music Awards 2016

London, 7. oktobra - V Londonu živeča violinistka Lana Trotovšek je za najnovejšo zgoščenko, na kateri je skupaj s katalonsko pianistko Mario Canyigueral posnela dela Granadosa, Francka, Finzija in Škerjanca, prejela nagrado na tekmovanju Global Music Awards 2016 v Kaliforniji. Plošča je bila nagrajena z eno od zlatih medalj za najboljši posnetek.

ZDA, Washington. Koncert violinistke Lane Trotovšek v Washingtonu. Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu Arhiv STA

ZDA, Washington.
Koncert violinistke Lane Trotovšek v Washingtonu.
Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu
Arhiv STA

Glasbenici sta zgoščenko posneli lani in jo predstavili v okviru kulturnega televizijskega programa Al Punt Avui ter na koncertih po Španiji in Veliki Britaniji, so sporočili s Festivala Ljubljana. Kot piše na spletni strani violinistke, je plošča izšla marca letos, na omenjenem tekmovanju pa je dobila tudi srebrno medaljo za dosežek pri oblikovanju zvoka.

Lana Trotovšek je leta 2012 debutirala z Orkestrom Mariinskega gledališča pod taktirko Valerija Gergijeva z Violinskim koncertom št. 1 Sergeja Prokofjeva. Leta 2014 je z Mozartovo Koncertantno simfonijo nastopila na dveh koncertih z Jurijem Bašmetom in Moskovskimi solisti.

Igrala je na znanih prizoriščih po Evropi, na Kitajskem, v Združenih arabskih emiratih in ZDA ter sodelovala z več pomembnimi orkestri. Dejavna je bila v nagrajenih sestavih Greenwich Trio in Kvartet Badke. Sodelovala je pri več snemalnih projektih in izdajah.

Ob solistični karieri se posveča tudi komorni igri. Poleg omenjene katalonske pianistke sta njena najzvestejša partnerja japonska pianistka Joko Misumi in britanski pianist Simon Lane. V zadnjem času jo zanima tudi baročna glasba.

Violino igra od svojega četrtega leta. Pri 17 letih jo je poučeval Ruggiero Ricci, študirala pa je na ljubljanski Akademiji za glasbo ter londonskih Trinity Collegeu in Kraljevem glasbenem kolidžu. Igra na violino Pietra Antonia dalla Coste iz leta 1750.

Na letošnjem Ljubljana Festivalu je, kot so še sporočili iz zavoda, požela stoječe ovacije po nastopu z Londonskim simfoničnim orkestrom.