Slovenija 8.10.2016 11:10

Večerova nagrada igralki Lizi Mariji Grašič

Celje, 8. oktobra - Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2015/16 v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje je prejela igralka Liza Marija Grašič. Žirija je v utemeljitvi igralkin prispevek h gledališki igri označila z besedami "prepričljiva, sijajna, sugestivna, subtilna, imenitna". Nagrado so igralki izročili v petek zvečer v SLG Celje.

Kot je zapisala žirija, je v Hauptmannovi drami Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik Liza Marija Grašič razgradila vlogo do te mere, da je Rose vidna in otipljiva kemična vez med igralko in likom. Igralkino interpretacijo je označila kot nekaj posebnega: v igri Lize Marije Grašič ni ničesar skrajnega, temveč vsa njena igralska kreacija ponazarja in opredeljuje samo trenutek, tisti iskreni trenutek, v katerem igralka je.

V Molierovih Učenih ženskah - igro je režiral in priredil Jernej Lorenci - Liza Marija Grašič igra povsem drugačno vlogo. Njena Henrieta se spremeni v kaprico in "anemično umetniško muzo", ki se kaotičnemu svetu upre s svojim golim telesom in skuša realnost tega sveta iztiriti, sneti s tečajev, a ne s konkretnim dejanjem, marveč z nihilističnim uporništvom. Liza Marija Grašič je v vlogi Henriete pristna in interpretativno nazorna.

Vloga Dekleta v Möderndorferjevi Nostalgični komediji v režiji Borisa Kobala pa je povsem drugačna. Tu ni ujetnica ljubezni in kaotičnosti, pozornost posveča drugim, ne želi preseči same sebe. Njeno Dekle je običajna figura tega sveta, njena vloga je povezovati prizore in like. Na osnovi te simbioze se kreacija Lize Marije Grašič gledalcu močno vtisne v spomin.

"Ko je žirija preučila in soočila igralkine talente, odločitev za igralko sezone 2015/16 in dobitnico Večerove nagrade ni bila težka," še piše v utemeljitvi, objavljeni v današnjem Večeru.

O Nagradi, ki jo podeljuje Večer, je odločila žirija v sestavi Zdenko Kodrič (predsednik), Ivanka Mežan in Alja Predan.

Liza Marija Grašič se je rodila leta 1989 v Ljubljani. Leta 2013 je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo. Od leta 2013 je članica ansambla SLG Celje.

Lani je nagrado prejel igralec Vojko Belšak.