Slovenija 8.10.2016 12:55

Najboljši film Festivala evropskega in mediteranskega filma je turški Blaznost

Piran, 8. oktobra - Na sedmem Festivalu evropskega in mediteranskega filma, ki se je nocoj sklenil v Piranu, je nagrada za najboljši film pripadla turškemu filmu Blaznost, ki ga je režiral Emin Alper. Nagrado za najboljši prvenec je žirija podelila turško-francosko-romunski koprodukciji Album, nagrado Vilka Filača je prejel Miloš Srdič za film Pojdi z mano.

Dogajanje zmagovalnega filma je postavljeno v Carigrad, ki ga zajame val političnega nasilja. Hamza, policist na visokem položaju, ponudi Kadiru pogojni izpust iz zapora, če sprejme delo v novi obveščevalni enoti kot zbiralec odpadkov. Kadir sprejme ponudbo, nato pa v eni od sosesk najde svojega mlajšega brata Ahmeta, ki dela v občinski enoti, zadolženi za odstranjevanje potepuških psov. Ahmet se kljub Kadirovi vztrajnosti noče zbližati z bratom, kar Kadirja privede do kovanja teorij zarote, da bi pojasnil Ahmetovo zadržanost, vsebino filma povzema spletna stran festivala.

Film Album, ki ga je režiral Mehmet Can Mertoglu, pripoveduje o turškem paru srednjega razreda, ki noče priznati, da si je ustvaril družino s pomočjo posvojitve. Zakonca sta pripravljena sta narediti vse, da to ostane skrivnost.

Nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije pa je prejel Miloš Srdič za slovenski film Pojdi z mano režiserja Igorja Šterka.

Letošnji festival je ponudil 34 filmov iz 26 držav. S festivalom želijo organizatorji približati kakovosten evropski film slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorske, zato so program sestavljale sveže uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov, kot so Berlin, Cannes, Benetke, Toronto, Karlovy Vary, Sarajevo.

Filmi so bili prikazani v šestih programskih sklopih; v tekmovalni del jih je bilo vključenih dvanajst.

O dobitnikih nagrad je odločala žirija, ki so jo sestavljali igralka Labina Mitevska, slovenski filmski režiser in direktor fotografije Jure Prevanje in predstavnica Euroimagesa Petra Kashmiry.

Nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu je na festivalu prejela Milena Zupančič, nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu pa Danis Tanović, oba sta bila tudi častna gosta festivala.