Slovenija 14.10.2016 8:00

ZAPS bo Dan arhitektov letos posvetila kulturi prostora

Ljubljana, 14. oktobra - Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) bo današnji Dan arhitektov posvetila temi Kultura prostora in graditve zdaj! O njej bo beseda tekla na popoldanski okrogli mizi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), kjer bodo zvečer podelili priznanja ZAPS zlate in zeleni svinčnik.

Ljubljana. Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje.
Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA
Arhiv STA

Kot poudarjajo v zbornici, je odgovorno ravnanje s prostorom izjemno pomembno za družbo, saj je prostor omejena dobrina, grajen prostor in krajina pa sta tako kot jezik in umetnost pomembna gradnika identitete družbe. Gosti okrogle mize bodo skušali med drugim odgovoriti na vprašanji, kaj je kultura prostora in kako doseči družbeni dogovor o prostorski kulturi in kulturi gradnje ter ali je kultura prostora odraz in odziv vseh nas na nastajajočo paradigmo časa in prostora.

Med 9. in 14. uro organizatorji vabijo na voden ogled z zlatim svinčnikom nagrajenih projektov po Ljubljani (odhod bo s Trga francoske revolucije), ob 16. uri se bo v MAO začela okrogla miza. Uvedla jo bo predstavitev predsednika ZAPS Andreja Goljarja na temo Arhitekti imamo rešitve, sledila bo predstavitev napovedanih novosti v gradbeni zakonodaji, za katero bosta poskrbela Vlado Krajcar in Helena Kovač.

Na okrogli mizi bodo sodelovali prostorski sociolog Matjaž Uršič, arhitekt in direktor MAO Matevž Čelik, krajinska arhitektka in urbanistka Maja Simoneti, arhitekt in dekan Fakultete za arhitekturo Peter Gabrijelčič, okoljski psiholog Marko Polič in arhitekt Miha Dešman.

Ob 19. bodo v muzeju odprli razstavo Slovenska arhitektura in prostor 2016 ter podelili priznanja ZAPS - štiri zlate svinčnike za odlično izvedbo in zeleni svinčnik - priznanje za inovativno trajnostno gradnjo.

Zlati svinčnik za odlično izvedbo je žirija namenila objektom stanovanjske soseske Brdo, stanovanjski hiši na Golem, mestnemu parku Rakova Jelša in obnovi Slovenske ceste v Ljubljani. Zeleni svinčnik za inovativno trajnostno gradnjo je pripadel hiši Vrhe, priznanje častni član ZAPS pa prejme Janez Koželj.