Svet 10.10.2016 10:09

Po Evropi bodo obeležili desetletnico nagrade lux

Ptuj, 10. oktobra - Po vsej Evropi bodo nocoj ob 20. uri s sočasno projekcijo filma Mustang režiserke Deniz Gamze Ergüven obeležili desetletnico filmske nagrade lux, ki jo podeljuje Evropski parlament. Film Mustang je nagrado lux prejel lani in je bil tudi eden od petih nominirancev za tujejezičnega oskarja. V Sloveniji bo projekcijo gostil Mestni kino Ptuj.

Francosko-turško-nemška koprodukcija Mustang predstavi družbeno, z lokalnimi tradicijami podprto zapiranje mladih deklet v Turčiji. Prikazuje pet močnih žensk, ki se želijo izviti iz patriarhalne in hinavske družbe. Poleg nominacije za tujejezičnega oskarja si je prislužil tudi nominacijo za zlati globus za najboljši film v tujem jeziku.

Film bodo nocoj sočasno prikazali v 28 državah Evropske unije, v vseh 24 uradnih jezikih. Projekciji bo sledil pogovor z režiserko v neposrednem prenosu iz Bruslja. Režiserki bodo lahko vprašanja preko Twitterja zastavljali tudi slovenski gledalci.

Praznovanje bo danes v popoldanskem času zaznamovalo tudi predavanje mednarodno uveljavljenega režiserja Kena Loacha o evropski kinematografiji, ki ga bodo v živo prenašali preko spleta, v razstavišču Evropskega parlamenta Parlamentarium pa bodo odprli razstavo o desetletnici obstoja nagrade, ki bo na ogled do 29. januarja.

Slovenski gostitelj dogodka bo Mestni kino Ptuj. Izbran je bil na podlagi dejstva, da je bil letošnji slovenski mladi ambasador filmske nagrade lux in član mlade žirije 28 Times Cinema na Dnevih avtorjev na beneškem filmskem festivalu Tomi Petek odposlan prav iz Mestnega kina Ptuj.

Mestni kino Ptuj je tudi prizorišče številnih kakovostnih in odmevnih dogodkov in projektov, zaradi česar ga je spletni portal Film New Europe prav te dni izbral za kino meseca, so sporočili iz kina.

Namen evropske filmske nagrade lux je podpreti evropsko kinematografijo in spodbuditi režiserje, da se lotijo vprašanj, povezanih z evropskimi vrednotami in socialnim položajem. Prvo nagrado je leta 2007 prejel film Z druge strani v režiji Fatiha Akina.

Za deseto nagrado lux se letos potegujejo filmi A peine j'ouvre les yeux v režiji Leyle Bouzid, Ma vie de courgette, ki ga podpisuje Claude Barras ter film Toni Erdmann režiserke Maren Ade. Nagrado bodo podelili v novembru.