Svet 10.10.2016 10:34

Dobitnik Nobelove nagrade za literaturo bo znan v četrtek

Stockholm, 10. oktobra - Švedska kraljeva akademija bo ime letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo sporočila v četrtek v Stockholmu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočila akademija.

Norveška, Oslo. Center za Nobelovo nagrado za mir v Oslu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Norveška, Oslo.
Center za Nobelovo nagrado za mir v Oslu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V nasprotju s prejšnjimi leti imena nagrajenca za literaturo tokrat ne bodo razglasili v tednu, ko so objavili imena večine ostalih nagrajencev, temveč bo nagrada za književnost na vrsti zadnja.

Švedska kraljeva akademija znanosti je prejšnji teden že objavila imena nagrajencev za medicino, fiziko in kemijo. V petek pa je norveški odbor za podeljevanje Nobelovih nagrad sporočil ime dobitnika Nobelove nagrade za mir - letos jo bo prejel kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos za svoja prizadevanja za mir v tej južnoameriški državi. Danes bo znan še prejemnik Nobelove nagrade za ekonomijo.

Vsi letošnji dobitniki bodo nagrade tradicionalno prevzeli 10. decembra, na obletnico smrti švedskega izumitelja Alfreda Nobela, v Stockholmu. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (831.000 evrov).

Lani je Nobelovo nagrado za literaturo prejela beloruska novinarka Svetlana Aleksijevič, ki je v svojih delih zajela nekatere najpomembnejše dogodke med in po sovjetskem obdobju, ki so vplivali na Belorusijo. Švedska kraljeva akademija je v utemeljitvi zapisala, da je nagrado prejela za "polifonične zapise, spomenik trpljenju in pogum v našem času".