Svet 11.10.2016 5:00

Palača Sadama Huseina postala muzej

Basra, 11. oktobra - V palači nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina v Basri na jugu Iraka so nedavno odprli muzej, kjer so na ogled pomembni predmeti iz bogate zgodovine ozemlja, kjer je danes Irak. Projekt ureditve muzeja, ki ga vodijo direktor muzeja Kahtan al-Obaid in britanska vojska, še ni končan, za javnost je za zdaj odprta le ena galerija.

Irak. Nekdanji iraški predsednik Sadam Husein. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA/Xinhua

Irak.
Nekdanji iraški predsednik Sadam Husein.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA/Xinhua

Mesto Basra je znano po kulturi, umetnosti in zgodovini, a v zadnjem času ni bilo primernega kraja, kjer bi bili lahko razstavljeni pomembni predmeti. V mestu je pred časom že deloval muzej, ki je bil leta 1991 tarča ropa. Ukradena je bila polovica razstavnih predmetov, direktorja pa so ubili.

Direktor novega muzeja je v Basro iz Bagdada uspel vrniti več sto muzejskih predmetov in upa, da bodo zdaj na varnem, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med razstavljenimi predmeti so dragoceni kovanci, keramika in kipi, najstarejši naj bi nastali 400 let pr. n. št. Mesto Basra v Perzijskem zalivu je bilo sicer zgrajeno leta 637 in je igralo pomembno vlogo v zgodnji islamski zgodovini.

Za zdaj je odprta le ena galerija. Njena ureditev in obnova palače sta stali 750.000 dolarjev (671.000 evrov). V projektu, ki je trajal osem let, sta med drugim sodelovala iraško ministrstvo za kulturo in dobrodelna organizacija Prijatelji muzeja v Basri s sedežem v Veliki Britaniji.

Kustos Britanskega muzeja iz Londona in svetovalec v projektu John Curtis je izpostavil velik pomen muzeja v Basri, sploh v luči dejstva, da je skrajna skupina Islamska država na severu Iraka uničila številne kulturne spomenike. "Danes smo priča uničevanju po vsej regiji. Posebej na severu Iraka, v zgodovinskih mestih Nimrod in Ninive. Pravi kulturocid se dogaja tudi v Siriji, zato je odprtje muzeja v Basri delček svetlobe na koncu predora," je poudaril.

"Morda se zdi čudno urediti muzej v Sadamovi palači. V stavbi, ki jo je zgradil Sadam, ki simbolizira trpljenje in nečloveško ravnanje. A kdo je tokrat zmagal, Sadam ali civilizacija? Civilizacija vedno zmaga," je poudaril Obaid.

Sadam Husein je Irak vodil med letoma 1979 in 2003, ko so ga med invazijo na Irak strmoglavile ameriške sile. Palača v Basri je bila po njegovem strmoglavljenju operativno središče britanskih sil in je bila močno poškodovana v napadih lokalnih milic, ki so se borili proti Britancem.