Slovenija 11.10.2016 9:24

V Cankarjevem domu plesni Solo 2016 Milana Tomašika

Ljubljana, 11. oktobra - V Cankarjevem domu bo drevi premiera plesne predstave Milana Tomašika Solo 2016. Gre za osebno in hkrati univerzalno izpoved v Sloveniji delujočega slovaškega plesalca, koreografa in plesnega pedagoga, ki skozi niz različnih emocionalnih stanj govori o svetu onstran črne kocke; intimi, žalosti, (za)upanju, lepoti in terorju.

Gib plesalca je nit, ki spaja in povezuje preteklo in prihodnje s trenutkom sedanjosti. Kot še piše na spletni strani Cankarjevega doma, prepletanje stilov in obdobij v glasbi deluje kot razširitev telesa v prostor in narekuje menjavo mišičnih napetosti, ki proizvajajo ritem, tako kot sledi giba v času. Solo 2016 je odsev trenutka, neulovljivega in hkrati brezčasnega, ki pride in že ga ni več, človek pa ga ne more prijeti.

Solo 2016 po solih Within iz leta 2006 in Off beat iz leta 2011 zaokrožuje trilogijo solističnih predstav, ki jih je Tomašik ustvaril v zadnjem desetletju. Na Slovaškem je bil premierno izveden 19. septembra v Košicah.

Plesalec, koreograf in pedagog Milan Tomašik, rojen leta 1981, je ples študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S, mednarodni plesni šoli v Bruslju in istega leta prejel nagrado mesta Prievidza na Slovaškem za promocijo sodobnega plesa.

V Sloveniji, kjer deluje od leta 2004, je doslej poleg trilogije solističnih predstav ustvaril tudi avtorske predstave Baga-Basta, 3NITI, Razmeščeno Telo ter v okviru plesne skupine Milan Tomašik & Co. Sezona lova in Silver Blue. Med drugim je sodeloval s plesno skupino En-Knap, z Majo Delak, Malo Kline, Snježano Premuš, Barbaro Novakovič Kolenc in Evo Weissmann. Je član mednarodno uveljavljenega plesnega kolektiva Les SlovaKs, s katerim je od ustanovitve leta 2007 ustvaril tri celovečerne plesne predstave: Opening Night, Journey Home in Fragments.