Slovenija 10.10.2016 15:29

Skladateljsko društvo v novi sezoni z maratonsko predstavitvijo svojih članov

Ljubljana, 10. oktobra - Društvo slovenskih skladateljev bo v novi sezoni slavnostno obeležilo 70 let skrbi za slovensko glasbeno ustvarjanje in poustvarjanje. Jubilej, ki ga je začelo praznovati lani, se bo decembra iztekel z dvodnevno koncertno predstavitvijo skladb njegovih članov. V celotni sezoni bo zazvenelo 66 novitet, ki so jih ustvarili skladatelji vseh generacij.

Ljubljana. Skladbe, notno črtovje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladbe, notno črtovje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Društvo, ki z naročili, izvedbami, natisi del in njihovimi posnetki skrbi, da bi slovenska umetniška glasba zaživela čim bolj celovito, trenutno združuje 118 članov. Kot je na današnji predstavitvi sezone povedal predsednik Nenad Firšt, si želijo, da bi na decembrskem maratonu zazvenela glasba prav vseh od njih, zaenkrat pa imajo potrjenih 80 skladb.

Sicer pa bo koncertno dejavnost v novi sezoni zaznamovalo 66 novitet skladateljev vseh generacij. Polovica jih bo zazvenela v komornem ciklu Koncertni atelje, ki ga umetniško usmerja Nina Šenk. Na sporedu je šest koncertov, prvi bo že nocoj, ko bosta v Mestnem muzeju nastopila multiinstrumentalist Boštjan Gombač in harmonikar Luka Juhart.

Vodilo Nine Šenk pri snovanju cikla je, da poleg novitet predstavi tudi tuje delo in delo starejšega slovenskega skladatelja.

Temu vodilu bo sledilo tudi preostalih pet koncertov. Na njih bosta Jan Gričar in Aleš Klančar izvajala skladbe za saksofon in trobento, Nadežda Tokareva in Natalia Morozova za violino in klavir, Nadja Drakslar Petrač ter Andrej in Tomaž Petrač za klarinet, violončelo in klavir. Zbor Slovenske filharmonije bo pod vodstvom Martine Batič poustvaril devet krstnih izvedb na besedila slovenskih pesnikov, kitarist Mak Grgić pa bo za zaključek predstavil skladbe, ki se ukvarjajo z mikrotonalnostjo.

Od 14. do 21. februarja prihodnje leto bo potekal mednarodni festival Unicum, ki pod umetniškim vodstvom Pavla Mihelčiča poleg slovenskih novitet predstavlja tudi prve izvedbe tujih del v Sloveniji. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije bo med drugim nastopil s Fugo Witolda Lutoslawskega in Suito trenutno najstarejšega slovenskega skladatelja Janeza Matičiča. Ansambel MD7 pa bo pod vodstvom Jerice Gregorc Bukovec interpretiral eno najbolj priznanih komornih del Lojzeta Lebiča Barvni krog ter noviteto Matije Krečiča.

Koncert Orkestra Slovenske vojske se bo med drugim posvetil novemu delu Roka Goloba ter Koncertu za klavir in pihala Slavka Osterca, pri katerem bo solist Bojan Gorišek. Trobilni ansambel Akademije za glasbo bo po Mihelčičevih napovedih na drugačen način pokazal sposobnosti pozavne, festival pa bo pogledal tudi v ustvarjalnost nove skladateljske generacije, ki se šola na omenjeni akademiji. Za sklep bo Ansambel Stop s solisti izvedel Mihelčičevo komorno opero za tolkala Božji delec na libreto Milana Dekleve.

Po tradiciji se bo društvo vključilo tudi v Slovenske glasbene dneve, poskrbelo za dve noči slovenskih skladateljev in za predstavitev resne glasbe mladim. Na pogovorih bo mogoče podrobneje spoznati Tomaža Sveteta, Jureta Robežnik, Brino Jež Brezavšček, Nano Forte in Ambroža Čopija. Med tremi okroglimi mizami, na katerih pretresajo aktualne razmere v umetnosti in družbi, bo ena posvečena vprašanju vzpostavitve glasbenega muzeja Slovenije.