Slovenija 11.10.2016 7:52

Ustava Republike Hrvaške: Različnost kot pogoj za obstoj

Ljubljana, 11. oktobra - V Kinodvoru je bila v ponedeljek zvečer slovenska premiera novega filma hrvaškega režiserja Rajka Grlića z naslovom Ustava Republike Hrvaške. Štiri ljudi, ki prebivajo v isti stavbi, vendar živijo različna življenja, po spletu naključij združi hrvaška ustava. Grlić je po projekciji povedal, da je ustava neverjetno prijazen, liričen dokument.

Ljubljana. Rajko Grlić. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Rajko Grlić.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Film, pri katerem kot koproducent sodeluje tudi Slovenija, napovedujejo kot ljubezensko zgodbo o sovraštvu, ki razkriva vso nestrpnost, predsodke in nesprejemanje drugačnosti. Profesorja zgodovine, geja in zagrizenega Hrvata, ki skrbi za obnemoglega očeta, in policaja, ki je Srb, ter medicinsko sestro združi besedilo hrvaške ustave. Tega mora, tako zahtevajo nova pravila, policaj znati na pamet, pri čemer mu po sili razmer pomaga profesor.

Grliću se zdi ustava dokument, ki izkazuje strpnost in enakost, realnost razmer v državi pa je povsem drugačna. Tudi tokrat je Grlić (Samo enkrat se ljubi, V žrelu življenja, Karavla) pri pisanju scenarija sodeloval s priznanim hrvaškim pisateljem Antejem Tomićem. Na začetku sta imela pred seboj le like, ki sta si jih ogledovala z več strani. Ni vsak le fašist, gej, Srb, Hrvat, nacionalist, sta prepričana. Ko sta like razplastila, sta jih, kot temu pravi Tomić, vrgla v "jamo nesreče", iz katere morajo nato splezati.

Tako kot vedno pri Grliću so tudi tokrat njegovi liki, ne glede na vse, mehki, do njih je ljubezniv ter jih pelje skozi grenko in humorno zgodbo. Na koncu prevlada sporočilo, da različnost ni le stanje duha, je pogoj za obstoj družbe.

Leo Kulaš, kostumograf, ki je za svoje delo pri Ustavi Republike Hrvaške na slovenskem filmskem festivalu prejel vesno, je po premieri povedal, da z Grlićem nista sodelovala že od leta 1986. Ta film, kjer del zgodbe vleče tudi transvestit, se mu je za delo kostumografa zdel primernejši od recimo Grlićevega filma Karavla, kjer nastopa kup uniformiranih vojakov, se je pošalil Kulaš.

Film je prejel tudi vesno za najboljši manjšinski koprodukcijski film. Z nedavnega festivala v Montrealu, kjer je imel svetovno premiero, se je vrnil z glavno nagrado.

V filmu, ki prihaja na redni spored, v glavnih vlogah nastopajo Ksenija Marinković, Dejan Aćimović in Nebojša Glogovac.