Slovenija 11.10.2016 15:15

Boris Juh dobitnik berta za življenjsko delo na področju filmske igre

Ljubljana, 11. oktobra - Društvo slovenskih režiserjev je nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre po Mileni Zupančič, ki jo je prejela v začetku leta, zdaj prisodilo še Borisu Juhu. Zanj so značilni "suverenost, plemenitost, premišljenost, toplina, zrelost, decentnost, odmerjenost in še bi lahko naštevali", piše v utemeljitvi. Podelitev bo 25. oktobra.

"Ko pomislimo, kaj je igral, koga je igral Boris Juh, se gotovo ne bomo spomnili nobenega karakterno omejenega vzorca, nasprotno, odpre se neslutena širina, paleta raznovrstnih likov, vtis je, kot bi jih izbiral sam. To mu ni uspelo samo na filmu, ampak tudi v gledališču, na radiu in na televiziji," piše v utemeljitvi.

Njegovi filmski liki imajo tisto nekaj, ob čemer besede postanejo šibke in je najbrž treba povedati preprosto: Boris Juh na platnu izžareva nekaj posebnega, morda nekaj zelo svojega. "Borisu smo vedno verjeli, najsi je bil kompleksen erudit, preprost kmet ali španski borec, najbrž zato, ker so bili njegovi liki vedno v prvi vrsti polnokrvni ljudje," še piše v utemeljitvi.

Nastopil je v televizijskih dramah in nadaljevankah, kot so Erazem in potepuh, Mali oglasi, Nora hiša, Primož Trubar in Vikend v Brightonu. Med celovečernimi filmi, v katerih je zaigral, so Med strahom in dolžnostjo Vojka Duletiča, Christophoros Andreja Mlakarja, Pustota Jožeta Galeta, Iskanja Matjaža Klopčiča ter Nasvidenje v naslednji vojni Živojina Pavlovića.

Na gledališkem odru je med drugim blestel kot naslovni junak Vojček v drami Georga Buchnerja, Maks v Cankarjevem Kralju na Betajnovi, Ivan Aleksandrovič Hlestakov v Gogoljevem Revizorju, Leone Glembay v drami Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže in kot Hiisi v drami Kalevala Daneta Zajca.

Vse predstave so bile uprizorjene v ljubljanski Drami, katere redni član je bil med letoma 1971 in 2002. Pred tem je bil član Slovenskega mladinskega gledališča, diplomiral pa je na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Dobil je dve Borštnikovi nagradi za igro ter leta 1979 tudi nagrado Prešernovega sklada.

Nagrado bert mu bo društvo režiserjev podelilo 25. oktobra v Slovenski kinoteki, pred tem bodo po njegovem izboru zavrteli film Nasvidenje v naslednji vojni. To bo druga podelitev te nagrade letos, saj jo društvo podeljuje dvakrat letno, izmenjaje igralki in igralcu. Aprila je nagradilo Mileno Zupančič.

Lani sta nagrado, poimenovano po filmskem in gledališkem igralcu Bertu Sotlarju, dobila Ivanka Mežan in Radko Polič - Rac, leto pred tem pa Štefka Drolc in Miha Baloh.