Svet 12.10.2016 6:00

Dunajski filmski festival Viennale je pred vrati

Ljubljana, 12. oktobra - Na Dunaju bo med 20. oktobrom in 2. novembrom potekal filmski festival Viennale. Festival bo odprl film ameriškega režiserja Kennetha Lonergana Manchester by the Sea, njegova botra pa bo Patti Smith. Ta bo bogat in raznovrsten program obogatila s koncertom in razstavo fotografij. Viennale bo gostil tudi nekaj priznanih imen iz sveta filma.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Program letošnjega Viennala bo med drugim vključeval od hollywoodskih in avstrijskih filmov, preko filmov neodvisne produkcije do dokumentarcev ter programske sklope v poklon Christopherju Walknu, Petru Huttonu in Robertu Landu, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj Eurocomm PR.

V programu organizatorji Viennala izpostavljajo filme, kot so egipčanski Akher Ayam El Madina v režiji Tamerja El Saida, ameriški Dark Night režiserja Tima Suttona ter nizozemski dokumentarno-fiktivni hibrid Bodkin Ras v režiji Kaweha Modirija.

Dokumentarni žanr med drugim ponuja teme, kot so razlike med Palestino in Izraelom skozi prizmo glasbene tradicije (A Magical Substance Flows Into Me režiserke Jumane Manna), francoski pogled na begunski boj za preživetje (Le Permanence v režiji Alice Diop) ter portreti sirskih samomorilskih napadalcev (Dugma - The Button v režiji Paula S. Refsdala).

Na festivalu se bodo poklonili tudi nekaterim filmskim ikonam. Igralcu Christopherju Walknu se bodo poklonili s filmi, kot sta Lovec na jelene Michaela Cimina in Cona smrti v režiji Davida Cronenberga. Sklop Time and Tide pa bo v ospredje postavil delo nedavno preminulega ameriškega eksperimentalnega ustvarjalca filmov Petra Huttona. Organizatorji bodo ponovno obudili tudi delo izgubljenega filmskega migranta Roberta Landa, ki je ustvarjal med obema vojnama in sodeloval tudi z Marlene Dietrich in Lilian Harvey.

V retrospektivi Drugo življenje - Tema in variacija v filmu bodo soočene enake zgodbe, podane različno v različnih časovnih obdobjih, na primer David proti Goljatu v Sedmih samurajih v režiji Akire Kurosawe in vesternu Sedem veličastnih Johna Sturgesa, portreti likov, kot npr. igralca biljarda Eddia Felsona v filmu The Hustler Roberta Rossensa in Barvi denarja Martina Scorseseja ter soočenje teme prevzetnosti v filmih Vse, kar dovoli nebo v režiji Douglasa Sirksa, Strah poje dušo Rainerja Wernerja Fassbindersa in Daleč od nebes Todda Haynesa.

Festivala se bo udeležila vrsta znanih režiserskih imen. Med gosti bo režiser otvoritvenega filma Lonergan, na spletni strani festivala pa napovedujejo tudi Terenca Daviesa, Abela Ferraro in Luca Dardenna.