Slovenija 12.10.2016 9:06

V Kinu Šiška premierno dokumentarec o potapljaču na dah Daiću

Ljubljana, 12. oktobra - V Kinu Šiška bodo ob 20. uri premierno predvajali dokumentarni film Najgloblji Zemljan v kopalkah. Režiserka Haidy Kancler je v njem portretirala Jureta Daića, prvega Slovenca, ki se je le z enim vdihom potopil 101 meter globoko in sodi med deset najboljših potapljačev na vdih na svetu. Projekciji bo sledil pogovor z nastopajočimi in režiserko.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Najgloblji Zemljan v kopalkah je novi dokumentarni film večkrat nagrajene Haidy Kancler, ki je tudi sama potapljačica. Tako kot je Daić na svoji poti do rekordov premagoval vse težave, tako mu je sledila s filmom. V času snemanja je postavljal rekord na 111 metrov globine v starogrški disciplini skandalopetri, kjer se potapljač na globino potopi le s pomočjo kamna in v kopalkah.

Za režiserko je bil dokumentarec njen prvi solo projekt, tako finančno kot izvedbeno. "To je moj najtežji projekt doslej. Ni lahko delati sam, sploh če se zavedaš, kaj zmoreš ustvariti z ekipo. A včasih se v taki situaciji enostavno znajdeš. Jure, o katerem film govori, je poln nians, hkrati pa je njegova zgodba, zgodba nas vseh. V življenju si vsi želimo nekaj več. Vprašanje pa je, kaj smo pripravljeni za to žrtvovati in kako odgovorni smo ob tem," je o filmu povedala režiserka.

"Lahko bi rekla, da je to zgodba vsakega izmed nas, kajti vsi imamo izkušnje s sanjami, v katere eni bolj, eni manj verjamemo. Film nam ponudi vpogled v eno najskrivnostnejših športnih disciplin in nas popelje tja, kamor bomo sami le malo verjetno kdaj prišli. Pod morsko gladino, kjer je bilo še manj ljudi kot na Luni," pravi Haidy Kancler.

Za STA pa je še dodala, da to ni športni film, temveč govori bolj o tem, "kako postavljamo butaste rekorde, po katerih svet naslednji dan ni nič boljši".

Jure Daić, sicer gradbeni inženir in oče dveh otrok, zdrži pod vodo na vdih sedem minut. Za sabo ima več državnih rekordov v potapljanju. Septembra 2014 je poskušal izboljšati svetovni rekord v skandalopetri, ki je z 112 metri globine trenutno v lasti Nemca Andreasa Güldnerja. Podvig mu ni uspel, ker se je na čolnu zapletla vrv, potop pa se je ustavil na 94 metrih.

Skandalopetra je prvotna oblika globinskega potapljanja na vdih, ki so jo uporabljali potapljači v antični Grčiji pred več kot 4000 leti. Ime je dobila po kamnu, ki ga potapljač drži v rokah, da se lažje potopi. Ta je običajno iz marmorja ali granita in tehta med 8 in 14 kg.