Svet 18.10.2016 0:30

V Frankfurtu danes začetek največjega knjižnega sejma na svetu

Frankfurt, 18. oktobra - V Frankfurtu bodo popoldne odprli 68. knjižni sejem. Pogled letošnjega sejma bo usmerjen k ogroženemu "projektu Evropa", glavni poudarek še vedno ostaja na tradicionalni knjigi. V središču največjega knjižnega sejma na svetu bosta tokrat nizozemska in flamska literatura. Za slovensko predstavitev bo poskrbela Javna agencija za knjigo (JAK).

Hrvaška, Zagreb. Knjige, knjižni sejem, prodajalna, trgovina, nakupovanje, potrošništvo. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Knjige, knjižni sejem, prodajalna, trgovina, nakupovanje, potrošništvo.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Na sejmu se bo letos predstavilo 7000 razstavljavcev iz več kot 100 držav. Za strokovno javnost bo sejem odprt od 19. do 21. oktobra, za najširšo javnost pa 23. in 24. oktobra.

Pogled letošnjega sejma bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa usmerjen k ogroženemu "projektu Evropa", še posebej bo v ospredju v Turčiji, na Poljskem in na Madžarskem ogrožena svoboda govora. Na sejmu tako med drugim pričakujejo v Londonu živečo turško avtorico Elif Shafak in alžirskega avtorja Boualema Sansala, ki je leta 2011 prejel mirovno nagrado nemških knjigotržcev.

V središču letošnjega sejma bosta nizozemska in flamska literatura. Predstavljali se bosta pod sloganom To je, kar si delimo. Že pred začetkom sejma je bilo v nemščino iz nizozemščine in flamščine prevedenih okoli 250 del, na sejmu pa pričakujejo avtorje, kot so Leon de Winter, Cees Nooteboom, Connie Palmen in Margriet de Moor.

Slovenija, ki si prizadeva, da bi bila leta 2021 častna gostja frankfurtskega sejma, se bo letos ponovno predstavila z nacionalno stojnico. Ob tem bodo v času sejma potekala dogovarjanja z njegovim vodstvom glede kandidature za ta naziv.