Slovenija 12.10.2016 10:35

V MGLC predstavitev zbirk treh centrov grafike

Ljubljana, 12. oktobra - V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) so na ogled postavili razstavo z naslovom Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja. Predstavljajo se trije centri grafike, poleg MGLC še Grafični center iz Philadelphie in Center za grafiko in vizualna raziskovanja iz Beograda.

Ljubljana. Mednarodni grafični likovni center. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni grafični likovni center.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Grafični center iz Philadelphie (ZDA), ustanovljen leta 1915, je neprofitna institucija, ki s svojim delovanjem spodbuja razvoj in razumevanje fotografije in grafične umetnosti kot bistveni zvrsti sodobne umetnosti. Podpira širjenje, proučevanje, produkcijo in zbiranje del grafičnih umetnikov, tako ameriških kot tujih.

Predstavitev v Ljubljani osvetljuje delo treh sodobnih umetnic in umetnikov iz Philadelphie, ki so bili predstavljeni na nedavnih razstavah. Vsak izmed njih je združen v par z umetnikom oziroma umetnico, ki jih z institucijo povezuje pomembna zgodovinska vez. Amze Emmons se predstavlja v paru z Artom Spiegelmanom, Shelley Thorstensen je v paru s Stanleyjem Williamom, Andrew Jeffrey Wright pa je v paru z Edno Andrade.

Center za grafiko in vizualna raziskovanja, ki deluje v sklopu fakultete za likovne umetnosti v Beogradu, je bil ustanovljen leta 1995. Velja za prvo in edino tovrstno institucijo v Srbiji, ki se posveča produkciji in predstavljanju izvirnih grafičnih del domačih in tujih umetnikov.

Na razstavi v MGLC predstavlja izbor del iz svoje obsežne produkcije, pri čemer so izpostavljeni umetniki, ki ustvarjajo v različnih umetniških izrazih. Grafika jim je s svojo formalno demokratičnostjo odprla nove možnosti za njihovo raziskovanje. Vključena so tudi dela, katerih ideja in tema sta lahko fleksibilno prevedeni v različne medije, tudi grafiko, vendar tako, da v tem postopku ne izgubita daljnosežnosti svojega sporočila.

MGLC je specializiran muzej z bogato grafično zbirko, produkcijski in založniški center ter producent grafičnega bienala. Ker so se v MGLC od ustanovitve leta 1986 zavedali, kako pomembne so razmere za nemoteno ustvarjalno delo, so enega glavnih vsebinskih in organizacijskih temeljev zasnovali v obliki eksperimentalnih grafičnih delavnic za globoki tisk, litografijo in sitotisk. V zadnjih letih se z rezidenčnim programom razvija v novo kulturno, izobraževalno in družabno središče.

Na razstavi se predstavlja z izborom iz stalne zbirke z deli Gorazda Šefrana, Bogdana Borčića in Lojzeta Logarja. Grafična mapa Popolno belo in črno je umetniški in založniški projekt centra, pri katerem je sodelovalo 15 umetnikov, ki se posvečajo geometrijski abstraktni umetnosti v raznih izpeljavah. Na razstavi je predstavljen tudi izbor iz zbirke umetniških publikacij, aktualno ateljejsko produkcijo pa predstavljajo dela Small But Dangers, Line Rica, Mladena Stropnika, Vadima Fiškina in Yusufa Merhija, so sporočili iz MGLC.

Razstava bo na ogled do 8. februarja.