Slovenija 13.10.2016 9:00

Trboveljski Speculum Artium o realnosti pod nadzorom

Trbovlje, 13. oktobra - V Delavskem domu Trbovlje se bo drevi začel mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium. Tema osme izdaje je Realnost pod nadzorom. Z njo vabi k razmisleku o tem, kaj je v sodobni družbi, prežeti s tehnologijo, še realno in kaj manipulacija, kje je zasebnost. Končal se bo v soboto.

Namen festivala, ki ga bodo odprli ob 19. uri, je na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami.

Na njem se bodo predstavili domači in tuji avtorji ter producenti z vsega sveta, znanstveniki in novomedijski umetniki, ki svoje ustvarjanje nadgrajujejo z inovativnimi tehnologijami, z razvojem raznovrstnih tehnoloških novomedijskih aplikacij pa presegajo meje realnega ter nam kažejo poti, kako humanizirati nova tehnološka orodja.

Sodelujoči prihajajo iz Nemčije, Španije, Avstrije, ZDA, Japonske, Turčije, Italije, Francije, Slovenije in drugod.

S temo Realnost pod nadzorom želi festival "sprožiti vprašanja, ki preizprašujejo funkcioniranje sodobne družbe v vsakdanjem življenju, v katerega je vse bolj vpletena vsakovrstna manipulacija s pomočjo sodobne tehnologije. Naše življenje je pod nadzorom, izgubljamo osebni intimni prostor, smo igralci v nam nedoumljivi igri, katere prizorišče je neizmerno polje vmesnega prostora na vseh ravneh," so ob letošnji temi zapisali organizatorji.

Speculum Artium, katerega obisk je brezplačen, predstavlja osrednji dogodek programa Trbovlje novomedijsko mesto, ki deluje v sklopu Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje. V preteklih letih se je uveljavil kot eden vodilnih festivalov novomedijske kulture v Sloveniji, zlasti zaradi vizionarsko usmerjenega prepleta novomedijskih produkcij z umetnostjo, tehnologijo in znanostjo.

Pred dvema letoma je prvič v Sloveniji predstavil Hondinega humanoidnega robota Asima, ki ga ne le vizionarji robotike, temveč tudi znanstveniki in strokovnjaki z različnih področij uvrščajo v sam vrh tehnološkega razvoja začetka 21. stoletja. Združuje vrhunsko tehnologijo in dizajn, mimetično človeško telo in osnovne empatične postulate človeka kot socialnega bitja, z njim pa se rišejo obrisi prihodnosti.

Kot so še sporočili organizatorji, bo Speculum Artium tudi letos, že šesto leto, popestril mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen.