Slovenija 16.10.2016 6:00

Za sklep Mesta žensk razkritje murala Mitohondrijski zid

Ljubljana, 16. oktobra - Mednarodni festival Mesto žensk se bo danes sklenil v AKC Metelkova mesto, kjer bo sproščenemu pikniku sledilo razkritje ženskega murala Mitohondrijski zid. Mural so pod vodstvom argentinske rezidentke Laure Olalde ustvarile lokalne udeleženke oziroma udeleženci. Pomembna vodila 22. izdaje so bila vsakodnevnost, povezovanje pa tudi iskanje razpok.

Mitohondrijski zid je zamišljen kot skupinska zidna poslikava, ki bo predstavljala molekularno pokrajino, osredotočeno na mitohondrij, organel z lastnim genskim zapisom, ki se deduje skozi žensko nasledstvo. Kot metafora mitohondrijske dediščine je ustvarjanje zidne poslikave nekakšna simbolna zapuščina žensk, ki živijo v mestu in obiščejo Ljubljano v času festivala.

Dogajanje na zadnji festivalski dan 22. Mesta žensk se bo začelo v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, kjer bo od 11. do 18. ure predstavljena interaktivna zvočna instalacija Vrtovi govorijo umetnice Tanie El Khoury. V Galeriji Škuc pa bo pod vodstvom Ane Čigon od 12. do 17. ure potekal Feministični WikiMaraton 2016. Maraton bo namenjen pisanju Wiki člankov o slovenskih umetnicah, ki so sodelovale na Mestu žensk od leta 1995 do danes.

Pomemben fokus letošnje izdaje je bila vsakodnevnost. "Umetnica in njeno delo. Kakšna so presečišča med tema poloma in kako v vsakodnevni realnosti iščemo razpoke za drugačno sobivanje v prostoru," je pred začetkom povedala umetniška vodja Teja Reba. Transdisciplinarni festival je vključeval uprizoritve, plesne predstave, glasbo, performanse, tudi ena na ena in v manjših skupinah, instalacije in razne delavnice. Velik poudarek letošnje izdaje je bil na diskurzivnemu delu.

Festivalsko segrevanje je potekalo v Tovarni Rog. Druženja so se udeležili številni soorganizatorji iz ljubljanski javnih ter zasebnih zavodov, posamezniki in posameznice. Prav tako bo festival zaokrožil dogodek v avtonomni kulturni coni, saj organizatorice verjamejo, da so prav takšne cone, skupaj z vsebinami nevladnega sektorja, ključne za razmislek o novih strukturah delovanja.