Svet 13.10.2016 13:11

Nobelova nagrada za literaturo letos Bobu Dylanu

Stockholm, 13. oktobra - Nobelovo nagrado za literaturo letos prejeme ameriški glasbenik Bob Dylan za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije, je v Stokholmu sporočila Švedska kraljeva akademija. Dylan je vse od 60. let do danes ohranil status vrhunskega avtorja glasbe in besedil.

Kitajska, Peking. Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA

Robert Allen Zimmerman je svojo glasbeno pot kot Bob Dylan začel v Greenwich Vilageu. Na glasbeno sceno je prodrl leta 1963 z drugim albumom The Freewheelin' Bob Dylan, ki je z izrazito politično-protestno in družbeno-kritično vsebino močno zaznamoval tedanjo ameriško kulturo.

Dylan je v svoji karieri raziskoval raznovrstne ameriške tradicije in glasbene žanre, ki jih je pogosto spajal z angleško, irsko in škotsko folk glasbo. Nastopa s kitaro, bas kitaro, klavirjem in orglicami. Od poznih 80. let ga na turnejah spremljajo različni glasbeniki.

V Sloveniji je nastopil že štirikrat - leta 1991, 1999 in 2010 ter nazadnje lani v dvorani Stožice, ko je predstavil album Shadows in the Night.

Vsi letošnji dobitniki bodo nagrade tradicionalno prevzeli v Stockholmu 10. decembra, na obletnico smrti švedskega izumitelja Alfreda Nobela. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (831.000 evrov).

Lani je Nobelovo nagrado za literaturo prejela beloruska novinarka Svetlana Aleksijevič.