Svet 14.10.2016 5:00

Klimtov Poljub odslej na voljo tudi v tridimenzionalni izvedbi

Dunaj, 14. oktobra - Najznamenitejšega dela avstrijskega slikarja Gustava Klimta, slike Poljub, se tako kot drugih največjih umetnin ne sme dotakniti nihče. A v sredo so na Dunaju odkrili tridimenzionalno izvedbo znamenite slike, ki se je lahko dotaknemo ter tudi slepim in slabovidnim omogoča, da občutijo to umetniško delo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hrvaška, Zagreb. Razstava reprodukcij slik Gustava Klimta. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava reprodukcij slik Gustava Klimta.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Kot so poudarili v dunajskem muzeju Belvedere, kjer sta razstavljeni obe različici senzualne upodobitve vrtinca ljubezni, so "interaktivni čutni relief" izdelali s tridimenzionalnim tiskalnikom, na njem pa se je mogoče dotakniti podrobnosti z originala iz leta 1907 in 1908, na katerem je upodobljen objet par v barvitih plaščih, ki se poljublja. Tridimenzionalna različica je manjša od originala in je opremljena tudi s senzorji, ki ob dotiku sprožijo zvočne komentarje o delu.

"Želimo odpreti povsem novo poglavje in narediti umetnost dostopno tudi za slepe in slabovidne," je dejal Rainer Delgado iz nemškega združenja slepih in slabovidnih. "Morda bodo doma imeli svoj tridimenzionalni tiskalnik in si bodo na računalnik naložili datoteke s spletne strani muzeja," je še dejal na novinarski konferenci na Dunaju.

Relief je del evropskega projekta Ambavis (dostop do muzejev za slepe in slabovidne), ki naj bi slepim in slabovidnim ponudil neoviran dostop do umetnosti.