Slovenija 14.10.2016 9:06

V Slovenj Gradcu zbrani mladi ljubitelji literature

Slovenj Gradec, 14. oktobra - Na različnih lokacijah po Slovenj Gradcu bo danes in v soboto potekal zaključek 15. festivala mlade literature Urška 2016. Predvsem pet finalistov je v pričakovanju večerne prireditve, ki bo ob 20. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec in na kateri bodo razglasili uršljana ali uršljanko leta 2016.

Ljubljana. Knjige, literatura, književnost. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, literatura, književnost.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Za častni naziv uršljan leta se je letos potegovalo 95 avtorjev iz vse Slovenije. V finale so se izmed 19 regijskih izbrancev po izboru glavnega selektorja festivala, literarnega kritika, publicista, pisatelja in glavnega urednika revije Mentor Aljoše Harlamova uvrstili Eva Markun iz Črne vasi, Sara Fabjan iz Grosuplja, Kaja Pinter iz Kopra, Aleš Jelenko iz Loč in Tim Uršič iz Ljubljane. Zmagovalcu Festivala mlade literature Urška bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v letu 2017 za nagrado izdal knjižni prvenec, so sporočili iz JSKD.

Pred večerno prireditvijo bodo v Slovenj Gradcu ob 11. uri na različnih prizoriščih potekale literarne matineje z dijaki. V MKC Špajz se bo predstavila Eva Markun, v Knjižnici Ksaverja Meška Sara Fabjan, v knjigarni Mladinska knjiga Kaja Pinter, v Čajnici Peč Aleš Jelenko in v Muzeju Huga Wolfa Tim Uršič.

Novost letošnjega leta so uršljanska branja v mestnih atrijih. Branja se bodo zvrstila med 16. in 17. uro, bralcem in poslušalcem pa se bo pridružila gostja festivala Zuska Kepplova s Slovaške, ki velja za eno osrednjih imen nove slovaške prozne generacije. Po končanih branjih bo v Čajnici Peč svoj prvenec Orjaški gobec globusa predstavila uršljanka leta 2015 Urška Kramberger.

Na drevišnji zaključni prireditvi bo predstavljena tudi uglasbitev zmagovalne protestne pesmi natečaja Mentorjev feferon 2016, za katero je poskrbela zborovodkinja Almira Rogina. Na natečaj je letos prispelo 80 protestnih pesmi in družbenih satir, žirija pa je za zmagovalca izbrala Kristiana Koželja s pesmijo Malica, nekje čez poldne. Zmagovalna pesem bo zazvenela skupaj z deli finalistov, ki jih bodo skupaj z gosti zapeli, odplesali ali prebrali člani kulturnega društva Gimnazije Slovenj Gradec SPUNK.

Festival se bo zaključil v soboto po literarni delavnici Brati, pisati, delati, ki jo bo za finaliste festivala v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec vodil Aljoša Harlamov.

Festival mlade literature Urška nadaljuje in nadgrajuje državna srečanja pesnikov in pisateljev začetnikov, ki so se začela pred več kot 40 leti v Gradišču pri Lenartu, sedanji Sv. Trojici. Srečanje, na katerem je v vseh teh letih sodelovalo več kot pet tisoč mladih avtorjev, mnogi med njimi so danes uveljavljeni književniki, se je pred 14 leti vsebinsko preoblikovalo in dobilo novo ime.

Festival je dobil ime po motivu iz slovenske literarne dediščine, pa tudi po gori Urška oz. Uršlji gori, ki je ustvarjalni navdih mnogim umetnikom. V 14 letih je na festivalu sodelovalo okoli 1700 mladih avtorjev, starih nad 15 let.